• Testovanie 5-2019

          • V stredu 20. novembra 2019 sa v našej škole uskutoční celoslovenské testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl pod názvom Testovanie 5-2019. Bližšie informácie nájdete v priloženom dokumente a taktiež na webovom sídle www.nucem.sk   Pokiaľ ide o bližšie informácie, prosím kliknúť TU.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Medzinárodný deň školských knižníc prvý raz vyhlásila Dr. Blanche Woolls - prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva v roku 1999. Odvtedy sa uskutočňuje každoročne štvrtý októbrový pondelok. V našej škole sme si tento deň pripomenuli dňa 24.10 2019. Žiaci prvého stupňa navštívili školskú knižkáreň, kde v príjemnom prostredí svedomito riešili zadané úlohy. Zamerali sme sa na prácu s neznámym textom, ktorý žiaci diagnostikovali. V prostredí školskej knižkárne vládla tvorivá, uvoľnená atmosféra a žiaci  bravúrne odpovedali na otázky vyplývajúce z   textu. Cieľom podujatia bolo podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižkárni a k čítaniu, poznávaniu nového.
            Poďakovanie patrí Mgr. Kamilovi Sinčákovi za organizáciu tohto podujatia.

            Do galérie Medzinárodný deň školských knižníc boli pridané fotografie.

        • Škola v prírode - Jahodná
          • Škola v prírode - Jahodná

          • V dňoch 7. 10. 2019 až 11. 10. 2019 sa žiaci 3. a 4. ročníka zúčastnili školy v prírode. V malebnom prostredí športovo – relaxačného zariadenia v Jahodnej strávili nezabudnuteľný týždeň vyplnený turistikou v blízkom i širšom okolí, športovaním na multifunkčnom ihrisku a oddychom v relaxačnom centre. Škola v prírode zahŕňala taktiež plavecký výcvik. Naši žiaci sa úspešne popasovali s vodou a získali plavecké osvedčenia. V strede týždňa sme navštívili ZOO v Kavečanoch a v popoludňajších hodinách prehliadku historického centra Košíc. Vrátili sme sa plný dojmov, veselých príhod a zážitkov, na ktoré budeme ešte dlho spomínať.

            Do galérie Škola v prírode - Jahodná boli pridané fotografie.

        • Svetový deň pošty
          • Svetový deň pošty

          • Na 8.10. pripadol v tomto roku Svetový deň pošty, ktorý bol vyhlásený v Tokiu v roku 1969 na pripomienku založenia Svetovej poštovej únie v roku 1874 - druhej najstaršej medzinárodnej organizácie na svete, ktorá v súčasnosti združuje 192 členských krajín.

            Učitelia si pre žiakov prvého a druhého stupňa pripravili rôzne aktivity, ktoré mali za úlohu zvýšiť povedomie žiakov o úlohe pošty v každodennom živote. Pripomenuli sme si, ako sa vypisuje adresa a v rámci kreatívnej činnosti sme spoločne tvorili rôzne pohľadnice i poštové známky. Zo žiackych výtvorov sa následne vytvorila malá výstavka, ktorá bola doplnená aj o základné informácie, ktoré deti na pošte budú potrebovať. Pošta je dôležitá inštitúcia a je potrebné, aby deti vedeli, kam sa obrátiť, ak budú potrebovať poštové služby.

            Poďakovanie patrí Mgr. Miroslave Bednárovej a Mgr. Adriane Bosákovej za organizáciu tohto podujatia a taktiež všetkým učiteľom prvého a druhého stupňa, ktorí priložili ruku k dielu.    

            Do galérie Svetový deň pošty boli pridané fotografie.

        • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo
          • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo

          • 21. októbra 2019 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo 30. ročníka Olympiády v anglickom jazyku  v kategóriách 1A a 1B pod vedením školskej predmetovej komisie v zložení Ing. Radovan Mihalik,  Mgr. Otília Almáššyová a Mgr. Adriana Bosáková. V kategórii 1A sa súťaže zúčastnila jedna žiačka 4. ročníka a v kategórii 1B piati žiaci 8. a 9. ročníka. Súťaž pozostávala z písomnej a ústnej časti. Cieľom písomnej časti bolo preveriť jazykovú kompetenciu na príslušnej úrovni (počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, používanie jazyka  - gramatika a slovná zásoba). Ústna časť (príbeh z obrázka a scénka na danú tému) bola zameraná na komunikačnú zručnosť a plynulosť vyjadrovania. Na základe dosiahnutých výsledkov sa v kategórii 1A na 1. mieste umiestnila Sofia Petra Plachetková (IV.A) a v kategórii 1B zvíťazil Ján Mušuka (VIII.A). Víťazom oboch kategórií, ktorí sú zároveň aj úspešnými riešiteľmi a budú našu školu reprezentovať na okresnom kole, srdečne blahoželáme.

            Poďakovanie patrí Ing. Radovanovi Mihalikovi za organizáciu spomínanej súťaže.

            Do galérie Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo boli pridané fotografie.

        • Deň zdravej výživy
          • Deň zdravej výživy

          • Svetový deň zdravej výživy sa oslavuje každý rok 16. októbra na pamiatku založenia Organizácie pre výživu a poľnohospodárstva Spojených národov v roku 1945.

            Aj v našej škole sme si tento deň pripomenuli 17. októbra ochutnávkou zdravých jedál. Žiaci z prvého stupňa od pondelka do stredy nosili do školy ovocie  a zeleninu, z ktorých pani asistentky: p. Monika Plachetková, Bc. Miroslava Kaľavská, p. Eliška Čolláková, p. Klaudia Liptáková a p. Lenka Plachetková prichystali len zdravé pokrmy. Žiaci si taktiež mohli z rôznych dobrôt vyskladať  svoj tanier a pochutiť si na ňom. Ochutnávka prebiehala v školskej jedálni, kde si žiaci ale aj učitelia zamaškrtili a zároveň zistili, že nie je až také hrozné jesť tieto zdravé dobroty. Všetkým sa ochutnávka nielen páčila, ale aj chutila.

            Poďakovanie patrí p. asistentkám a personálu kuchyne pod vedením vedúceho ŠJ pri ZŠ Švedlár p. Jána Wenzela za organizáciu tohto podujatia.

        • Technická olympiáda - školské kolo
          • Technická olympiáda - školské kolo

          • Dňa 8.10.2019 sa v  našej škole uskutočnilo školské kolo 10. ročníka Technickej olympiády (TO) v kategórii B ako súťaž jednotlivcov pre žiakov 7. ročníka. Poslaním TO bolo aktivizovať žiakov v nadväznosti na výučbu techniky v čase ich mimoškolskej činnosti, vzbudzovať, podporovať a rozvíjať u žiakov záujem o techniku a jej aplikácie, prehlbovať ich záujem o sebavzdelávanie a viesť ich k samostatnej tvorivej činnosti. Školského kola TO sa zúčastnilo 9 žiakov 7. ročníka. Testovú časť riešili všetci súťažiaci samostatne. Školská predmetová komisia v zložení Mgr. Michaela Kočišová, Ľudmila Promošinová a Mgr. Beáta Tkáčová každému riešiteľovi testovej časti opravila vypracované súťažné úlohy, pridelila príslušné body podľa počtu správnych odpovedí, zhodnotila výsledky a na základe výsledkov určila konečné poradie. Ani jeden súťažiaci sa nestal úspešným riešiteľom, a tak nepostúpil do vyššieho kola v kategórii B.

            Poďakovanie patrí Mgr. Michaele Kočišovej za organizáciu spomínanej súťaže.

            Do galérie Technická olympiáda - školské kolo boli pridané fotografie.

          • Účelové cvičenie

          • Každý školský rok musia žiaci II. stupňa absolvovať dva razy do roka teoretickú a praktickú časť účelového cvičenia v trvaní 3-5 hodín spravidla na jeseň a jar. Skôr narodení túto akciu poznajú pod názvom branné cvičenie. Tak tomu bolo i v dňoch 5. - 6. 9. 2019, keď sa v našej škole uskutočnilo účelové cvičenie. Teoretická časť v rozsahu 4 hodiny sa uskutočnila 5.9.2018 v priestoroch telocvične, kde žiaci  získali vedomosti pomocou prezentácií v týchto oblastiach: riešenie mimoriadnych situácií – civilná ochrana, zdravotná príprava a pohyb a pobyt v prírode. Druhý, praktický deň, sa žiaci po úvodnom nástupe presunuli do prírody, kde si už učitelia pre nich pripravili stanovištia. Každá trieda si spomedzi svojich spolužiakov vybrala piatich zástupcov, ktorí odpovedali na vylosované otázky, za ktoré dostali určený počet bodov. Zvíťazila trieda s najvyšším počtom bodov. Po splnení všetkých úloh sa presunuli späť do školy. Veríme, účelové cvičenie poskytlo  žiakom potrebné teoretické vedomosti, praktické poznatky a formovalo ich vzťah k problematike ochrany svojho zdravia a života, tiež zdravia a života iných ľudí.

            Poďakovanie patrí Mgr. Patrikovi Olejárovi za organizáciu teoretickej a praktickej časti účelového cvičenia a taktiež všetkým učiteľom, ktorí priložili ruku k dielu.    

          • Didaktické hry

          • Dňa 6.9. 2019 sa v našej škole uskutočnili Didaktické hry pre žiakov I. stupňa. Učitelia si na  tento deň pripravili pre žiakov mnoho pohybových a zábavných aktivít. V ranných hodinách sa žiaci zhromaždili na školskom dvore a zástupca každej triedy podal hlásenie p. uč. Sinčákovi. Po nástupe sa žiaci odobrali pod vedením triednych učiteľov na turistickú vychádzku. Cieľom bola lúka pri obecnej chate, kde sa žiaci rozdelili do skupín podľa ročníkov. Na jednotlivých stanovištiach  si mohli preveriť svoje pohybové zručnosti v skákaní cez švihadlo, v hádzaní loptičiek na cieľ, v slalomovom behu, prekážkovej dráhe a v preťahovaní lanom. Všetkým učiteľom patrí poďakovanie za organizačné zabezpečenie Didaktických hier, pretože tento deň priniesol žiakom mnoho zábavy a radosti z pohybu, ktorý prispieva k nášmu zdravému životnému štýlu.

        • Slávnostné otvorenie šk. roka 2019/2020
          • Slávnostné otvorenie šk. roka 2019/2020

          • Tak a je to tu…. po 2 mesiacoch sa skončil čas oddychu a leňošenia. Bicykle, kolobežky, kolieskové korčule, ruksaky vymeníte, milí žiaci, na dlhých desať mesiacov za knihy, zošity, perá a iné veci potrebné pri vyučovaní. Dnešným dňom sme spoločne urobili bodku za letnými prázdninovými dňami a pripomenuli vám, že čas letí ako splašené kone. Veď len včera ste tu bežali  s vysvedčeniami v rukách v ústrety dobrodružstvám a dňom plným oddychu a dnes sa ten kolotoč začína znova…

            Nech je školský rok 2019/2020 plný slnka na duši a úsmevov na tvári.

        • Súťaž mladý záchranár CO - okresné kolo
          • Súťaž mladý záchranár CO - okresné kolo

          • Dňa 7.5.2019 sa v Rekreačnom zariadení Stará Voda uskutočnilo okresného kolo Súťaže mladých záchranárov civilnej ochrany, ktorého cieľom bolo:

            - pripravovať žiakov na možné riziká vyplývajúce najmä z pôsobenia následkov živelných pohrôm, havárií, katastrof a teroristických útokov,

            - overiť a precvičiť vedomosti získané učivom „Ochrana života a zdravia“ s dôrazom na civilnú ochranu, pohyb v prírode, poskytovanie prvej pomoci a hasenie malých požiarov.

            Našu školu reprezentovalo družstvo v zložení: Pavol Čech, Michaela Foxová (9.A), Róbert Ivor a Daniela Plachetková (8.A) a v konkurencii 16 škôl sa umiestnilo na 8. mieste. Žiakom blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. Poďakovanie taktiež patrí Mgr. Michaele Kočišovej, ktorá žiakov na uvedenú súťaž pripravovala.

            Do galérie Súťaž mladý záchranár CO - okresné kolo boli pridané fotografie.

        • Medzinárodný deň detí
          • Medzinárodný deň detí

          • Oslavu  Medzinárodného dňa detí, ktorá sa konala 28.5.2019 v areáli našej školy, organizačne zabezpečila Základná škola Švedlár s pomocou občianskeho združenia „Strážcovia pravých pokladov storočí“ z Margecian. Napriek nepriaznivému počasiu sa žiaci zabavili aktivitami s historickou tematikou, pretože si mohli vyraziť medailónik s vlastným textom, namaľovať vlastný erb či zastrieľať si z pravých anglických lukov. Neskôr si žiaci v telocvični školy pozreli 45 minútové náučné divadelné predstavenie s názvom ,,Čo Slovensko dalo svetu", ktoré pre nich pripravila šermiarsko-divadelná kumpánia „Via Historica“. Inscenácia bola založená na interaktívnej forme, pretože žiaci boli vťahovaní do deja a spolu s protagonistami tvorili dejiny.

            Do galérie Medzinárodný deň detí boli pridané fotografie.

        • Vybíjaná dievčat - okresné kolo
          • Vybíjaná dievčat - okresné kolo

          • Vybíjaná je veľmi populárna hra v základných školách na hodinách telesnej a športovej výchovy. No je to však i seriózna loptová hra, ktorej sa venujú športovci na celom svete. Hrávate ju? Žiačky 6.A, 7.A a 7.B triedy reprezentovali našu školu v okresnom kole vybíjanej dievčat, ktoré sa uskutočnilo 30. apríla 2019 na multifunkčnom ihrisku Základnej školy s materskou školou v Helcmanovciach. Spomedzi 9 zúčastnených škôl obsadili v B skupine 4. miesto.  Žiačkam blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. Poďakovanie taktiež patrí Mgr. Michaele Bodnárovej, ktorá žiačky na uvedenú súťaž pripravovala.

            Do galérie Vybíjaná dievčat - okresné kolo boli pridané fotografie.

        • Botanikiáda 2019
          • Botanikiáda 2019

          • Žiaci 5.A triedy sa pod vedením Mgr. Michaely Bodnárovej zapojili do 10. ročníka projektu Botanikiáda, ktorý niesol podtitul „Vyrobené z rastlín“. Cieľom projektu bolo prístupnou formou informovať o význame rastlín, o novinkách pri ich pestovaní, ochrane a tvorbe životného prostredia a prostredníctvom malých nadšencov botaniky posunúť získané informácie medzi ich rovesníkov. Školské kolo projektu sa v našej škole uskutočnilo on-line formou 10. apríla 2019. Žiaci riešili 20 pripravených  otázok. Po vyhodnotení školského kola škola vybrala 2 účastníkov na regionálne kolo, ktoré sa uskutočnilo v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach 29. mája 2019. Zúčastnili sa na ňom dve žiačky 5.A triedy: Lucia Plachetková a Lívia Puklejová. Žiačkam blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. 

            Do galérie Botanikiáda 2019 boli pridané fotografie.

        • Chemická olympiáda - krajské kolo
          • Chemická olympiáda - krajské kolo

          • Dňa 26.4.2019 sa uskutočnilo v priestoroch Strednej zdravotníckej školy na Moyzesovej ulici č. 17 v Košiciach krajské kolo 55. ročníka Chemickej olympiády (CHO). Poslaním Chemickej olympiády je tvorivo rozvíjať kompetencie žiakov, t.j. rozširovať, prehlbovať a upevňovať vedomosti, zručnosti a návyky v chémii a vyvolávať u žiakov hlbší a sústavný záujem o chémiu. Našu školu reprezentovali v krajskom kole dve žiačky: Paulína Plachetková (8.A) a Natália Plachetková (9.A), ktorá sa stala úspešnou riešiteľkou. Žiačkam blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. Poďakovanie taktiež patrí Mgr. Michaele Bodnárovej, ktorá žiačky na uvedenú súťaž pripravovala. 

            Do galérie Chemická olympiáda - krajské kolo boli pridané fotografie.

        • Zápis do 1. ročníka
          • Zápis do 1. ročníka

          • Kto by nepoznal rozprávku Soľ nad zlato? Touto rozprávkovou klasikou sa v našej škole niesol tohtoročný zápis detí do prvého ročníka, ktorý sa uskutočnil hravou formou 3. apríla 2019. Žiaci 1. ročníka pod vedením Mgr. Heleny Šomšákovej si pripravili dramatizáciu tejto rozprávky. S krátkym programom vystúpili aj budúci prváčikovia. V kráľovstve zlatom, zeleného vienka a soľnom deti plnili rôzne úlohy - určovali farby, geometrické tvary, kreslili ľudskú postavu, počítali, rozprávali o sebe, o zvieratách a rastlinách. Domov si  odniesli drobné upomienkové predmety a príjemné zážitky. O nerušený priebeh zápisu sa pričinili všetci učitelia I. stupňa pod vedením Mgr. Otílie Almáššyovej. Pomocnú ruku podali aj učitelia II. stupňa a vedenie školy.

        • Marec - mesiac knihy
          • Marec - mesiac knihy

          • Do ruky vzal som knihu,

            urobila mi v srdci ryhu.

            Odvtedy do knižnice chodím,

            čítam knihy a vedomosti plodím.

             

            Mesiac marec je už tradične mesiacom kníh. Kniha pre nás znamená múdrosť, pretože sa z nej dozvedáme veľmi veľa nových informácií.

            Žiaci I. stupňa sa v tomto mesiaci zapojili do týchto akcií:

            • Zorganizovali v triedach výstavky detských kníh.
            • Každá trieda si zvolila jedného autora, s ktorým pracovala celý mesiac počas vyučovania.
            • Na hodine výtvarnej výchovy a pracovného vyučovania vytvorili rôznymi technikami obal na vlastnú knihu s ilustráciami a textom alebo záložku do knihy.
            • Ukážky svojich prác vystavili na nástenných tabuliach umiestnených na chodbách v pavilóne. Koncom mesiaca sa tieto práce vyhodnotia.
            • V škole sa nachádza žiacka knižnica, ktorej priestory využili učitelia na to, že sa tam uskutočnili vyučovacie hodiny čítania.

            Poďakovanie patrí všetkým učiteľom I. stupňa za organizáciu uvedených akcií.

        • Biblická olympiáda - okresné (dekanátne) kolo
          • Biblická olympiáda - okresné (dekanátne) kolo

          • Dňa 20.3.2019 sa v Základnej škole v Gelnici uskutočnilo okresné (dekanátne) kolo 18. ročníka Biblickej olympiády (BO), ktorého sa zúčastnili 3-členné družstvá žiakov z 12 základných škôl. Cieľom Biblickej olympiády je výchova k hodnotám a medziľudským vzťahom na základe spoznávania biblických postáv a udalostí.

            Predmet súťaže: Vybrané knihy Svätého písma:

            STARÝ ZÁKON: Kniha Rút a Prvá kniha kráľov

            NOVÝ ZÁKON:  Evanjelium podľa Matúša                   

            Spoločná téma vybraných kníh: Vernosť Pánovi

            Našu školu úspešne reprezentovalo 3-členné družstvo žiakov v zložení: Šimon Majkuth (7.A), Michal Majkuth (7.A) a Ján Mušuka (7.A), pretože sa umiestnilo na vynikajúcom 2. mieste.

            Žiakom blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. Poďakovanie taktiež patrí Mgr. Magdaléne Wolskej a PhDr. Martinovi Pivovarníkovi, PhD., ktorí žiakov na uvedenú súťaž pripravovali.

             

        • Chemická olympiáda – okresné kolo
          • Chemická olympiáda – okresné kolo

          • Dňa 22.3.2019 sa uskutočnilo na Gymnáziu v Gelnici okresné kolo 55. ročníka Chemickej olympiády (CHO). Poslaním Chemickej olympiády je tvorivo rozvíjať kompetencie žiakov, t.j. rozširovať, prehlbovať a upevňovať vedomosti, zručnosti a návyky v chémii a vyvolávať u žiakov hlbší a sústavný záujem o chémiu. Našu školu reprezentovali v okresnom kole dve žiačky, ktoré sa stali úspešnými riešiteľkami. Natália Plachetková (9.A) sa umiestnila na vynikajúcom 2. mieste a Paulína Plachetková (8.A) sa umiestnila na skvelom 3. mieste.  Žiačkam blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. Poďakovanie taktiež patrí Mgr. Michaele Bodnárovej, ktorá žiačky na uvedenú súťaž pripravovala.

            Do galérie Chemická olympiáda – okresné kolo boli pridané fotografie.

        • Pri kávičke veselo i vážne
          • Pri kávičke veselo i vážne

          • Pozvánku na túto nezvyčajnú, ale určite príjemnú akciu v škole prijali mamičky budúcich prvákov od p. riaditeľky Mgr. A. Šimkovej dňa 6.3.2019 o 13.00 hod. Rodičia sa mohli touto cestou oboznámiť s tým ako a kedy ich ratolesti vykonávajú dôležitý životný krôčik – zápis do 1. ročníka v školskom roku 2019/2020. Zároveň sa dozvedeli, čo je úlohou rodičov a čo je úlohou ich detí v tento významný deň. Dôležité je, aby zahodili všetok stres, aby mohol zápis prebehnúť ku spokojnosti všetkých. Vedenie školy prizvalo na posedenie aj p. učiteľky Mgr. Otíliu Almáššyovú a Mgr. H. Šomšákovú, ktoré viac priblížili samotný zápis. Posedenie pri káve a chutnom koláči, ktorý upiekli naše kuchárky, bolo príjemné. Mamičkám sa to veľmi páčilo, pretože sa dozvedeli, čo ich čaká, ale popritom si oddýchli od bežných mamičkovských starostí. Táto akcia sa konala v škole prvý raz a dosiahla vytýčený cieľ, pretože medzi školou a rodičmi je pri vzdelávaní žiakov dôležitá vzájomná spolupráca.

            Poďakovanie patrí personálu kuchyne pod vedením vedúceho ŠJ pri ZŠ Švedlár p. Jána Wenzela za upečenie chutného koláča.