• Malý futbal mladších žiakov ZŠ - okresné kolo - 2. miesto

          • Dňa 13. mája 2022 sa uskutočnilo vo Veľkom Folkmari okresné kolo malom futbale mladších žiakov ZŠ. Našu školu úspešne reprezentovalo 11-členné družstvo chlapcov v zložení: Lukáš Bendik, Tomáš Mušuka, Milan Plachetka, Oliver Plachetka, ml., Oliver Plachetka, st., Milan Pukleja (5.A), Timotej Pukleja, Róbert Bikár (6.A), Dominik Koky, David Plachetka (6.B) a František Plachetka (7.A), pretože sa umiestnilo na vynikajúcom 2. mieste.

            Žiakom blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. Poďakovanie taktiež patrí Mgr. Kamilovi Sinčákovi a Mgr. Patrikovi Olejárovi, ktorí žiakov na uvedenú súťaž pripravovali.

            Spracovala: Mgr. Beáta Tkáčová

          • Slávik Slovenska 2022 - okresné kolo - 1. miesto

          • Dňa 10. mája 2022 sa uskutočnilo v Základnej umeleckej škole v Gelnici okresné kolo speváckej súťaže detí a mládeže v interpretácii ľudovej piesne SLÁVIK SLOVENSKA 2022. Srdečne blahoželáme Natálii Bendíkovej zo 4.B triedy, ktorá sa umiestnila na 1. mieste v kategórii B a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

            Poďakovanie patrí aj Mgr. Helene Šomšákovej za prípravu žiačky na spomínanú súťaž.

            Spracovala: Mgr. Beáta Tkáčová

          • Biblická olympiáda - dekanátne (okresné kolo)

          • Vzhľadom na pandemickú situáciu sa dňa 22. marca 2022 v online priestore uskutočnilo okresné (dekanátne) kolo 20. ročníka Biblickej olympiády, ktorej cieľom je výchova k hodnotám a medziľudským vzťahom na základe spoznávania biblických postáv a udalostí.

            Predmet súťaže: Vybrané knihy Svätého písma.

            STARÝ ZÁKON: Kniha Jozue 1 – 11,15 a 24, Kniha Tobiáš

            NOVÝ ZÁKON:  Skutky apoštolov

            Spoločná téma vybraných kníh: Putovanie za cieľom

            Našu školu úspešne reprezentovalo 3-členné družstvo žiakov v zložení: Natália Vavreková (6.A), Lenka Plachetková (6.A) a Patrik Benko (6.A), pretože sa umiestnilo na vynikajúcom 4. mieste.

            Žiakom blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. Poďakovanie taktiež patrí Mgr. Magdaléne Wolskej a PhDr. Martinovi Pivovarníkovi, PhD., ktorí žiakov na uvedenú súťaž pripravovali.

             

          • 68. Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

          • Dňa 13. apríla 2022 sa uskutočnilo v Centre voľného času v Gelnici okresné kolo v umeleckom prednese poézie a prózy 68. Hviezdoslavov Kubín. Srdečne blahoželáme Liliane Plachetkovej zo 4.B triedy, ktorá sa umiestnila na 2. mieste v I. kategórii – próza a Lenke Plachetkovej zo 6.A triedy, ktorá sa umiestnila na 3. mieste v II. kategórii – poézia.

            Poďakovanie patrí všetkým učiteľom za prípravu žiakov na spomínanú súťaž a taktiež všetkým žiakom za úspešnú reprezentáciu školy.

             Spracovala: Mgr. Beáta Tkáčová

          • Pytagoriáda - okresné kolo

          • V dňoch 29. marca 2022 a 31. marca 2022 sa uskutočnilo okresné kolo 43. ročníka Pytagoriády v kategóriách P3, P4, P5, P6, P7 a P8. Srdečne blahoželáme Jasmin Novotnej zo 4.A triedy, ktorá sa umiestnila na 5. mieste v kategórii P4.

            Poďakovanie patrí všetkým učiteľom za prípravu žiakov na spomínanú súťaž a taktiež všetkým žiakom za úspešnú reprezentáciu školy.

             Spracovala: Mgr. Beáta Tkáčová

          • Chcem vedieť viac - Nový Zéland

          • Dňa 17. februára 2022 sa žiaci 9. A triedy zúčastnili projektu Chcem vedieť viac formou online prednášky na tému Nový Zéland – krajina Hobitov, pretože v dôsledku aktuálnej epidemiologickej situácie sa prednáška nemohla uskutočniť prezenčne.

            Žiaci 9. A triedy sa počas celého januára a februára venovali na hodinách geografie Oceánii, pretože Nový Zéland je súčasťou Oceánie. Prednášku viedla cestovateľka a sprievodkyňa cestovného ruchu, ktorá dlhší čas pôsobila na ostrove. Žiaci si vyskúšali vysloviť najdlhší geografický názov na svete. Navštívili dedinku hobitov. Vyriešili záhadu, či bol na ostrove najprv vták kiwi alebo ovocie kiwi. Videli množstvo krásnych fotografií ostrova. Spoznali ich národné jedlo. Taktiež sa dozvedeli, prečo majú Maori potetované telá a aký je ich národný tanec. Táto prednáška priniesla žiakom nové podnetné informácie o ostrove v Tichom oceáne.

            Lektorka pochválila žiakov za aktivitu a vybrala troch žiakov, ktorým do školy pošle malý darček. Určite to nebola naša posledná prednáška, lebo chceme vedieť viac.

            Poďakovanie patrí Mgr. Denise Burkušovej za zapojenie do projektu Chcem vedieť viac  a taktiež všetkým žiakom za aktívnu účasť v tomto projekte.

            Spracovala: Mgr. Burkušová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Chcem vedieť viac - Nový Zéland.

          • Matematická olympiáda - okresné kolo

          • Vzhľadom na pandemickú situáciu sa dňa 26. januára 2022 dištančnou formou uskutočnilo okresné kolo Matematickej olympiády (MO) v kategórii Z5, ktorá je určená pre žiakov 5. ročníka ZŠ. Poslaním MO je vzbudzovať a podporovať u žiakov záujem o matematiku a jej aplikácie, prehlbovať ich záujem o sebavzdelávanie a viesť ich k samostatnej tvorivej činnosti a zároveň umožňovať učiteľom spätne využívať poznatky získané v MO na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu v ZŠ. Súťaže sa zúčastnili žiaci 5. ročníka (Karin Tökölyová, Tomáš Mušuka, Tomáš Vozár a Samuel Ivor). Blahoželáme Karin Tökölyovej, ktorá sa umiestnila na 3. mieste a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

            Poďakovanie patrí Mgr. Tatiane Štencelovej za prípravu žiakov na spomínanú súťaž a taktiež všetkým žiakom za aktívnu účasť v tejto súťaži.

            Spracovala: Mgr. Beáta Tkáčová

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry - školské kolo

          • Aktuálna epidemiologická situácia znemožnila usporiadať školské kolo 14. ročníka Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry prezenčne, a tak sa súťaž uskutočnila 15. októbra 2021 prostredníctvom online vedomostného testu pre žiakov. Súťaže sa zúčastnili žiaci 8. ročníka (Andrea Patzová, Lucia Plachetková) a 9. ročníka (Dominika Foxová, Lea Novotná, Lukáš Bujnovský). Ani jeden súťažiaci sa nestal úspešným riešiteľom, a tak nepostúpil do okresného kola tejto súťaže.

            Poďakovanie patrí Mgr. Mariane Münnichovej za organizáciu školského kola Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry a taktiež všetkým žiakom za účasť v spomínanej súťaži.

            Spracovala: Mgr. Mariana Münnichová

          • Pytagoriáda - školské kolo

          • Súčasná pandemická situácia opäť znemožnila usporiadať 43. ročník Pytagoriády prezenčne, a tak sa v dňoch 7. a 8. decembra 2021 uskutočnilo školské kolo druhej online Pytagoriády prostredníctvom platformy EduPage. Časť detí odsúťažila online z pohodlia domova a časť v školskej informatickej učebni. Školského kola súťaže sa zúčastnilo 12 žiakov v kategóriách P3, P4 a P5 a 15 žiakov v kategóriách P6, P7 a P8. Okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhodoval aj čas, za ktorý žiaci vypočítali dané príklady. Za správnosť a za čas vypočítaných príkladov sa prideľovali príslušné body. 18 žiakom, ktorí sú úspešnými riešiteľmi školského kola súťaže, srdečne blahoželáme.

            Poďakovanie patrí Mgr. Tatiane Štencelovej za organizáciu Pytagoriády, všetkým učiteľom za prípravu žiakov na spomínanú súťaž a taktiež všetkým žiakom za aktívnu účasť v tejto súťaži.

            Spracovala: Mgr. Tatiana Štencelová

          • Gelnická dúha 2021

          • V mesiaci október sme sa zapojili do VI. ročníka okresnej výtvarnej súťaže Gelnická dúha pod záštitou primátora mesta Gelnica Ing. Dušana Tomaška, MBA. Tohtoročnou témou bola „Naša škola“. Žiaci sa na hodinách výtvarnej výchovy pustili s horlivosťou do práce. Najkrajšie a najvydarenejšie výtvarné práce sme zaslali na posúdenie a vyjadrenie odbornej poroty v ZUŠ v Gelnici.

            O pár dní nás veľmi potešilo, že ocenenie v okresnom kole získali až 3 žiaci našej školy. Z 1. stupňa to bola žiačka Emma Gaľová pod vedením pani učiteľky Mgr. Natálie Gaalovej. Z 2. stupňa to boli žiaci Jozef Dužda a Natália Vavreková pod vedením pani učiteľky Mgr. Eleny Bátorovej. Ocenenia našim víťazom prišiel osobne odovzdať primátor mesta Gelnica Ing. Dušan Tomaško, MBA. Oceneným výhercom srdečne blahoželáme.

            Poďakovanie patrí Mgr. Natálii Gaalovej a Mgr. Eleny Bátorovej za prípravu žiakov na spomínanú súťaž  a taktiež všetkým žiakom za aktívnu účasť v tejto súťaži.

            Spracovala: Mgr. Elena Bátorová

          • Projekt Šafran

          • V dňoch 21.10. a 22.10.2021 sa žiaci IX.A triedy na hodinách dejepisu  zúčastnili projektu Šafran, ktorý je iniciatívou nadácie Írska pre vzdelávanie o holokauste. Nadácia Írska poskytuje cibuľky žltých šafranov, ktoré majú byť vysadené na jeseň na pamiatku jeden a pol milióna židovských detí, ktoré zahynuli  počas holokaustu. Žlté cibuľky pripomínajú žlté Dávidove  hviezdy, ktoré boli Židia nútení nosiť za nacistickej vlády. Šafrany kvitnú na konci januára alebo začiatkom februára v čase Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu (27. január). Keď budú ľudia obdivovať tieto kvety, deviataci im môžu vysvetliť, čo predstavujú a čo sa deťom stalo. Na hodine dejepisu sme diskutovali o holokauste. Následne sme spoločnými silami zasadili cibuľky šafranu  v areáli školy a pár cibuliek sme zasadili aj do črepníka, o ktorý sa budú starať deviataci v triede.

            Poďakovanie patrí Mgr. Denise Burkušovej za zapojenie do projektu Šafran, ktorý hmatateľným spôsobom uvádza mladých ľudí do problematiky holokaustu a zvyšuje povedomie o nebezpečenstvách rasizmu a nedostatku tolerancie.

            Spracovala: Mgr. Denisa Burkušová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Projekt Šafran.

          • Svetový deň mlieka v školách

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň mlieka v školách.

            Svetový deň mlieka

            Už niekoľko rokov pripadá Svetový deň mlieka na poslednú stredu v mesiaci september. Naša škola si pripomína tento deň pravidelne rôznymi aktivitami počas vyučovacích hodín. Ani tento rok tomu nebolo inak.

            Pre žiakov 1. stupňa boli pripravené rôzne aktivity, prostredníctvom ktorých sa dozvedeli zaujímavé informácie o zvieratách, ktoré nám dávajú mlieko, o výrobe mlieka, mliečnych výrobkoch a o význame mlieka pre naše zdravie. Okrem pripravených pracovných listov a kvízu si vyskúšali aj dojenie mlieka „kravičky“ Maliny. V rámci hodín výtvarnej výchovy modelovali farmu so zvieratkami a kreslili kravičku Malinu.

            Žiaci na 2. stupni sa hodinách biológie dozvedeli zaujímavé informácie o výrobe mlieka, mliečnych výrobkoch a o význame mlieka vo výžive. Následne vypracovali pracovné listy. Na výtvarnej výchove kreslili rôzne mliečne produkty. Na hodinách slovenského jazyka žiaci vymýšľali rôzne básničky. Slovíčka súvisiace s mliekom si žiaci precvičili aj v anglickom jazyku. Na predmete geografia lepili žiaci na mapu Slovenska miesta na spracovanie mlieka a výrobu mliečnych výrobkov.

            Žiaci si v tento deň priniesli aj mliečnu desiatu. ŠJ pri ZŠ Švedlár zabezpečila žiakom chutný jogurt a zdravé mlieko a na obede si pochutnali na rezancoch s tvarohom.

            Poďakovanie patrí personálu kuchyne pod vedením vedúceho ŠJ pri ZŠ Švedlár p. Jánovi Wenzelovi, pani upratovačke Marte Vrábelovej, ktorá pomáhala pedagogickým asistentkám pri výrobe „kravičky“ Maliny a taktiež všetkým učiteľom, ktorí priložili ruku k dielu.   

            Spracovali: Mgr. Vladimíra Vozárová, Mgr. Michaela Kočišová

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Slávnostné otvorenie šk. roka 2021/2022.

            Tak a je to tu…. po dvoch mesiacoch sa skončil čas oddychu a leňošenia. Bicykle, kolobežky, kolieskové korčule, ruksaky vymeníte, milí žiaci, na dlhých desať mesiacov za knihy, zošity, perá a iné veci potrebné pri vyučovaní. Dnešným dňom sme spoločne urobili bodku za letnými prázdninovými dňami a pripomenuli vám, že čas letí ako splašené kone. Veď len včera ste tu bežali  s vysvedčeniami v rukách v ústrety dobrodružstvám a dňom plným oddychu a dnes sa ten kolotoč začína znova… Nech je školský rok 2021/2022 plný slnka na duši a úsmevov na tvári.

          • Karneval 2020

          • Dňa 27.2.2020 sa v našej škole konal tradičný karneval. Všetky asistentky učiteľa za pomoci učiteľov a žiakov zo špeciálnych tried preobliekli telocvičňu do nádherných pestrofarebných  karnevalových šiat. Telocvičňa v tento  deň ožila veselými maskami, hudbou, tancom a zábavnými hrami. Porota pri výbere masiek zohľadňovala originalitu, nápaditosť, tvorivosť a kreatívnosť.  Program karnevalu spestrili  svojím vystúpením žiaci  záujmového útvaru Rope skipping pod vedením p. Ľubomíra Odstrčila. Každá maska odchádzala domov s dobrou náladou a s malou odmenou.

            Poďakovanie patrí všetkým učiteľom a asistentkám učiteľa za organizáciu tohto podujatia a taktiež personálu kuchyne za upečenie šišiek a uvarenie čaju pod vedením vedúceho ŠJ pri ZŠ Švedlár p. Jána Wenzela.

            Do galérie Karneval 2020 boli pridané fotografie.

          • Prišiel k nám Mikuláš

          • Tak ako po iné roky, aj tento rok k nám zavítal dlho očakávaný Mikuláš. 6.12.2019 už od rána vládla veselá nálada na našej škole. A bodaj by nie, keď Mikuláš s anjelom a čertom prinášajú so sebou nielen dobroty, ale aj kúsok lásky. A keďže skoro všetci žiaci  boli dobrí, odmenil aj ich. Naši žiaci sa mu poďakovali peknou pesničkou, vinšami, či básničkami. A my sa už teraz tešíme na budúcoročné stretnutie s Mikulášom.

            Do galérie Prišiel k nám Mikuláš boli pridané fotografie.

          • Pasovačka prvákov

          • Dňa 28.11.2019 sa v telocvični našej školy uskutočnila pasovačka prvákov, ktorej sa zúčastnili všetci prváci so svojimi rodičmi.  Šikovné ruky asistentiek, učiteľov 1. ročníkov  a žiakov 9.A triedy premenili telocvičňu  v tento slávnostný deň na rozprávkovú krajinu – KRÁĽOVSTVO PÍSMENKOVO. Po úvodnom privítaní  museli prváci plniť zaujímavé úlohy, aby zrušili kliatbu zlej čarodejnice, ktorá rozprávkové kráľovstvo začarovala. Pri plnení jednotlivých úloh boli sprevádzaní našimi deviatakmi. Po zrušení kliatby  nasledovalo samotné pasovanie prvákov  za žiakov ZŠ Švedlár kráľovnou Alenkou, čiže našou pani riaditeľkou. Na pamiatku si žiaci odniesli pamätný list, kráľovskú korunu a kvet z kráľovskej záhrady.

            Poďakovanie patrí triednej učiteľke 9.A triedy Ľudmile Promošinovej za organizáciu spomínaného podujatia a taktiež Mgr. Elene Bátorovej, Mgr. Otílii Almáššyovej a pani asistentkám Monike Plachetkovej, Bc. Miroslave Bednárovej, Klaudii Liptákovej, Eliške Čollákovej  a deviatakom, ktorí priložili ruku k dielu.

            Do galérie Pasovačka prvákov boli pridané fotografie.

          • Ochranárik čísla tiesňového volania 112 a civilnej ochrany

          • Aj v tomto roku sme sa zapojili do okresného kola výtvarnej súťaže ,,Ochranárik čísla tiesňového volania 112 a civilnej ochrany“ v termíne od 13. septembra do 8. novembra 2019. Žiaci kreslili a maľovali práce na tému „ Záchranári na lúke, v lese, v horskom teréne.“ Cieľom výtvarnej súťaže bolo priblížiť žiakom rôznorodými výtvarnými technikami a formami tematiku civilnej ochrany a jej prepojenie s jednotným číslom tiesňového volania 112. Spolu s vedením školy sme vybrali tie najkrajšie a najvydarenejšie výtvarné práce a s netrpezlivosťou sme čakali na vyjadrenie odbornej poroty. O pár dní nás veľmi potešilo, že práca žiačky IV.A triedy Liliany Hudákovej sa umiestnila na 1. mieste v II. kategórii: žiaci základných škôl - I. stupeň. Ocenenej žiačke srdečne blahoželáme.

            Poďakovanie patrí Mgr. Natálii Gaalovej za prípravu žiačky na spomínanú súťaž  a taktiež všetkým žiakom za aktívnu účasť v tejto súťaži.

          • Gelnická dúha 2019

          • Aj v tomto roku sme sa zapojili do IV. ročníka okresnej výtvarnej súťaže Gelnická dúha pod záštitou  primátora mesta Gelnica Ing. Dušana Tomaška, MBA. Žiaci kreslili a maľovali práce na tému „ Kvet, rastlina, bylina.“ Spolu s vedením školy sme vybrali tie najkrajšie a najvydarenejšie výtvarné práce a s netrpezlivosťou sme čakali na vyjadrenie odbornej poroty v ZUŠ v Gelnici. O pár dní nás veľmi potešilo, že práca žiačky IV.A triedy Natálie Vavrekovej získala ocenenie v okresnom kole. Naša výherkyňa sa spolu s pani učiteľkou Mgr. Natáliou Gaalovou zúčastnila vyhodnotenia tejto súťaže v ZUŠ v Gelnici. Ocenenej žiačke srdečne blahoželáme.

            Poďakovanie patrí Mgr. Natálii Gaalovej za prípravu žiačky na spomínanú súťaž  a taktiež všetkým žiakom za aktívnu účasť v tejto súťaži.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry - šk. kolo

          • V našej škole sa 4. novembra 2019 uskutočnilo školské kolo 12. ročníka Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry pod vedením školskej komisie OSJL v zložení: Mgr. Beáta Tkáčová, Mgr. Mariana Münnichová a Mgr. Adriana Bosáková. Súťaže sa zúčastnilo 8 prihlásených žiakov 8. a 9. ročníka, ktorí si chceli zmerať úroveň svojich vedomostí a zručností z tohto predmetu. Súťaž sa skladala z dvoch častí  - písomnej a ústnej. Písomná časť preverila čitateľskú gramotnosť i schopnosť tvoriť text na základe vopred stanovených kritérií. V ústnej časti bolo úlohou súťažiacich v krátkom časovom intervale zoštylizovať stanovený slohový útvar s danými kritériami a predniesť ho pred porotou. Ani jeden súťažiaci sa nestal úspešným riešiteľom, a tak nepostúpil do okresného kola tejto súťaže.

            Poďakovanie patrí Mgr. Beáte Tkáčovej za organizáciu školského kola OSJL a taktiež všetkým žiakom za účasť v spomínanej súťaži.

            Do galérie Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry - školské kolo boli pridané fotografie.

          • Riaditeľské voľno - 20.11.2019 (streda)

          • Riaditeľka školy oznamuje, že v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z. poskytuje dňa 20.11.2019 (streda) žiakom Základnej školy Švedlár riaditeľské voľno z dôvodu celoslovenského testovania žiakov 5. ročníka základných škôl (Testovanie 5-2019).