• Exkurzia: Vzácne knihy na dosah

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia: Vzácne knihy na dosah.

            V študovni historických fondov a regionálnej literatúry Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach si 18. apríla 2024 žiaci šiesteho ročníka vypočuli odborný výklad spojený s prezentáciou dokumentov z historického fondu. Žiaci mali možnosť listovať v množstve vzácnych kníh nevyčísliteľnej hodnoty. Prelistovali si originálne dielo Jána Kollára: Slávy dcéra, dielo Mateja Bella, Jána Ámosa Komenského, Antona Bernoláka a iných národovcov. Prednáška spojená s názornou ukážkou pôsobila na všetkých zúčastnených veľmi obohacujúco. Žiaci si uvedomili, že množstvo titulov, ktoré mali možnosť listovať, sú krásne nielen svojím obsahom ale aj väzbou a ilustráciami.

            Poďakovanie patrí Mgr. Marekovi Zubaľovi za organizáciu exkurzie.

            Text: Mgr. Marek Zubaľ

          • Riaditeľské voľno - 19. apríl 2024 (piatok)

          • Vážení zákonní zástupcovia, vážení rodičia,

            riaditeľka Základnej školy Švedlár oznamuje, že v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods. 9 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z. poskytuje riaditeľské voľno z organizačných dôvodov žiakom Základnej školy Švedlár na deň 19. apríl 2024 (piatok)V prevádzke nebude ani ŠKD. Vyučovanie bude pokračovať od 22. apríla 2024 (pondelok) podľa platného rozvrhu hodín. 

            Mgr. Alena Šimková, riaditeľka školy

          • Biologická olympiáda - kategória D - školské kolo

          • Dňa 25. marca 2024 sa žiaci Marek Almáššy, Noemi Dzurová, Maximilián Malák, Matthias Münnich (6.A), Natália Bendíková, Miroslav Dirda, Marek Plachetka, Maxim Plachetka, Liliana Plachetková (6.B) a Tomáš Vozár, Tomáš Mušuka, Karin Tokolyová, Dominika Tulejová (7.A) zúčastnili školského kola Biologickej olympiády v kategórii D - teoreticko-praktická časť, ktorá spočívala v riešení praktických úloh z biológie a teoretického testu. Všetci žiaci boli úspešnými riešiteľmi.  Na okresnom kole Biologickej olympiády v kategórii D, ktoré  sa uskutoční 25. apríla 2024, budú našu školu reprezentovať žiaci Marek Almáššy a Maximilián Malák (6.A).

            Žiakom srdečne blahoželáme. Poďakovanie taktiež patrí Mgr. Alene Šimkovej a Mgr. Michaele Kočišovej za prípravu žiakov na spomínanú súťaž.

            Text: Mgr. Beáta Tkáčová

          • 70. Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

          • Dňa 26. marca 2024 sa v Centre voľného času v Gelnici konalo okresné kolo najstaršej a najprestížnejšej súťaže v oblasti umeleckého prednesu 70. Hviezdoslavov Kubín. Našu školu úspešne reprezentovala žiačka Liliana Plachetková (6.B), ktorá sa umiestnila na 3. mieste v II. kategórii - próza (5. - 6. ročník). Ďakujeme žiačke za reprezentáciu školy a blahoželáme k vynikajúcemu úspechu.

            Text: Mgr. Beáta Tkáčová

             

          • 70. Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • Dňa 21. marca 2024 sa v našej škole konalo školské kolo najstaršej a najprestížnejšej súťaže v oblasti umeleckého prednesu Hviezdoslavov Kubín. Tento rok sa konal už 70. ročník. Súťažilo sa v troch kategóriách v prednese poézie a prózy. Na 1. stupni súťaž organizačne zabezpečil Mgr. Kamil Sinčák a na 2. stupni Mgr. Mariana Münnichová. Poroty zložené z učiteľov na 1. stupni a učiteľov slovenského jazyka a literatúry na 2. stupni hodnotili u súťažiacich vhodnosť výberu textu veku a typu recitátora, tvorivosť a osobnostný prístup recitátora i pôsobivosť prednesu na poslucháča. Poroty to nemali ľahké, pretože výkony recitátorov boli dosť vyrovnané. Tu sú výsledky:

            Poézia: I. kategória (2. - 4. roč.):

            1. Liliana Plachetková (3.B)                                

            2. Arpád Pukleja (4.A)

            3. Patrícia Plachetková (2. A)

            Poézia: II. kategória (5. - 6. ročník):

            1. Maximilián Malák (6.A)

            2. Vanesa Plachetková (6.B)

            3.  Matthias Münnich (6.A)

            Próza. II. kategória (5. - 6. ročník):

            1. Liliana Plachetková (6.B)

            Poézia: III. kategória (7. - 9. ročník):

            1. Lenka Plachetková (8.A)

            2. Tomáš Vozár (7.A)

            3. Tomáš Mušuka (7.A)

            Próza: III. kategória (7. - 9. ročník):

            3. Karin Tökölyová (7.A)

            Víťazom srdečne blahoželáme a postupujúcim budeme držať palce na okresnom kole, ktoré sa uskutoční 26. marca 2024 v Centre voľného času v Gelnici. 

            Poďakovanie patrí všetkým recitátorom, pretože ich texty boli zaujímavé, vtipné, ale aj poučné a taktiež pedagógom, ktorí žiakov na uvedenú súťaž pripravovali.

            Text: Mgr. Beáta Tkáčová 

          • Riaditeľské voľno - 3. apríl 2024 (streda)

          • Vážení zákonní zástupcovia, vážení rodičia,

            riaditeľka Základnej školy Švedlár oznamuje, že v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods. 9 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z. poskytuje riaditeľské voľno z organizačných dôvodov žiakom Základnej školy Švedlár na deň 3. apríl 2024 (streda)V prevádzke nebude ani ŠKD. Vyučovanie bude pokračovať od 4. apríla 2024 (štvrtok) podľa platného rozvrhu hodín. 

            Mgr. Alena Šimková, riaditeľka školy

             

          • Biblická olympiáda - okresné (dekanátne) kolo

          • Dňa 21. marca 2024 sa v Základnej umeleckej škole v Krompachoch uskutočnilo okresné (dekanátne) kolo XXII. ročníka Biblickej olympiády (BO), ktorého sa zúčastnili 3-členné družstvá žiakov základných škôl. Cieľom Biblickej olympiády je výchova k hodnotám a medziľudským vzťahom na základe spoznávania biblických postáv a udalostí.

            Predmet súťaže: Vybrané knihy Svätého písma:

            STARÝ ZÁKON: Kniha Genezis 12-36, Kniha Daniel 1–6; 13 a Žalm 27

            NOVÝ ZÁKON:  Evanjelium podľa Jána

            Spoločná téma vybraných kníh: Vytrvať vo viere

            Našu školu reprezentovalo 3-členné družstvo žiakov v zložení: Lenka Plachetková, Natália Vavreková a Patrik Benko (8.A), ktoré sa umiestnilo na výbornom 4. mieste.

            Žiakom blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. Poďakovanie taktiež patrí Mgr. Magdaléne Wolskej a PhDr. Martinovi Pivovarnikovi, PhD., ktorí žiakov na uvedenú súťaž pripravovali.

            Text: Mgr. Beáta Tkáčová

          • Zápis do 1. ročníka základnej školy

          • Vážení rodičia budúcich prvákov,

            vedenie Základnej školy Švedlár oznamuje, že zápis do 1. ročníka ZŠ Švedlár na školský rok 2024/2025 sa uskutoční v dňoch od 08. apríla 2024 do 10. apríla 2024 v čase od 12.00 hod. do 15.30 hod. v budove ZŠ Švedlár  podľa časového rozvrhu. Zapisujú sa deti narodené od 01.09.2017 do 31.08.2018 a deti, ktoré v školskom roku 2023/2024 pokračovali v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v MŠ. 

            08. - 09. apríl 2024 (pondelok - utorok) - podľa časového rozvrhu prídu do školy rodičia s dieťaťom, ktoré navštevuje Materskú školu 2, Železničná 460, 053 34 Švedlár.

            10. apríl 2024 (streda)

            - podľa časového rozvrhu prídu do školy rodičia s dieťaťom, ktoré navštevuje Materskú školu 1, Mlynská 320, 053 34 Švedlár,

            - do školy prídu rodičia s dieťaťom, ktoré nenavštevuje MŠ v obci Švedlár alebo rodičia dieťaťa, ktorí nemajú trvalý pobyt v obci Švedlár alebo v obci Stará Voda a chcú dieťa zapísať v našej škole.

            ZŠ Švedlár začína konanie vo veci zápisu na základe podnetu rodiča dieťaťa, ktorým je vyplnená prihláška na vzdelávanie v ZŠ Švedlár na školský rok 2024/2025. Prihlášku môžete vyplniť elektronicky na webovom sídle školy v sekcii ,,Zápis do 1. ročníka“ - ,,Elektronická prihláška“. Vyplnenú prihlášku spolu s vyplneným a podpísaným tlačivom Vyhlásenie zákonných zástupcov dieťaťa/zástupcu zariadenia donesiete do ZŠ Švedlár v deň zápisu. Ak nemáte možnosť komunikovať so školou elektronicky, môžete si vyzdvihnúť prihlášku v listinnej podobe osobne v MŠ, v ZŠ Švedlár alebo si ju stiahnete z webového sídla školy. Vyplnenú prihlášku s podpismi oboch zákonných zástupcov donesiete do ZŠ Švedlár v deň zápisu.

            V prípade, že máte prechodný pobyt mimo územia SR, na webovom sídle školy v sekcii ,,Zápis do 1. ročníka“ - ,,Elektronická prihláška“ vyplníte prihlášku elektronicky. Vyplnenú elektronickú prihlášku spolu s vyplneným a podpísaným tlačivom Vyhlásenie zákonných zástupcov dieťaťa/zástupcu zariadenia alebo vyplnené a podpísané tlačivá v listinnej podobe (Prihláška na vzdelávanie v základnej škole na školský rok 2024/2025 a Žiadosť o povolenie plniť PŠD osobitným spôsobom) potrebné k zápisu Vášho dieťaťa do 1. ročníka ZŠ Švedlár môžete poslať poštou spolu s prekopírovaným rodným listom dieťaťa  na adresu Základná škola Švedlár, 053 34 Švedlár 122 alebo  pošlete naskenované tlačivá prostredníctvom e-mailu (skolasvedlar@gmail.com) do 30. apríla 2024

            Tlačivá a všetky potrebné informácie k zápisu Vášho dieťaťa do 1. ročníka ZŠ Švedlár nájdete na webovom sídle školy v sekcii ,,Zápis do 1. ročníka“.

            Mgr. Alena Šimková, riaditeľka školy

          • Riaditeľské voľno - 7. marec 2024 (štvrtok)

          • Vážení zákonní zástupcovia, vážení rodičia,

            riaditeľka Základnej školy Švedlár oznamuje, že v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods. 9 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z. poskytuje riaditeľské voľno z organizačných dôvodov žiakom Základnej školy Švedlár na deň 7. marec 2024 (štvrtok)V prevádzke nebude ani ŠKD. Vyučovanie bude pokračovať od 8. marca 2024 (piatok) podľa platného rozvrhu hodín.                                                                                                                             

            Mgr. Alena Šimková, riaditeľka školy

             

          • Biologická olympiáda - kategória C - školské kolo

          • Dňa 11. januára 2024 sa žiaci Patrik Benko, Daniela Kotlárová, Lenka Plachetková, Natália Vavreková (8.A) zúčastnili školského kola Biologickej olympiády v kategórii C - teoreticko-praktická časť, ktorá spočívala v riešení praktických úloh z biológie a teoretického testu. Na okresnom kole, ktoré sa uskutočnilo dňa 13. februára 2024 na Gymnáziu v Gelnici, našu školu úspešne reprezentovali žiaci Patrik Benko (8.A), ktorý sa umiestnil na 2. mieste a Natália Vavreková (8.A), ktorá sa umiestnila na 4. mieste.

            Ďakujeme našim žiakom za reprezentáciu školy a blahoželáme k vynikajúcemu úspechu.

            Poďakovanie patrí Mgr. Michaele Kočišovej za prípravu žiakov na spomínanú súťaž.

            Text: Mgr. Beáta Tkáčová

             

             

          • Karneval

          • Dňa 8. februára 2024 sa v našej škole uskutočnil karneval. Krásne vyzdobená telocvičňa ožila veselými maskami, tancom, spevom a zábavnými hrami. Z každej triedy vybrala porota najkrajšie a najzaujímavejšie masky. O občerstvenie sa postaral kolektív ŠJ pri ZŠ Švedlár, ktorý pre nás pripravil chutné šišky a osviežujúci čaj. Každá maska odchádzala domov s dobrou náladou a malou odmenou.

            Text: Mgr. Elena Bátorová

          • Valentínsky ples

          • Naša škola si 9. februára 2024 pripomenula sviatok všetkých zamilovaných Valentínskym plesom. Dievčatá sa zmenili na krásne princezné a chlapci si namiesto tričiek obliekli košele. Krásna výzdoba, plné stoly a hlavne dobrá zábava sprevádzali celé popoludnie všetkých prítomných. Okrem skvelej hudby, tanca, súťaží a chutného občerstvenia mnohých potešili aj ceny, ktoré vyhrali v tombole.

            Poďakovanie patrí Mgr. Mariane Münnichovej a Mgr. Michaele Kočišovej za organizáciu Valentínskeho plesu.

            Text: Mgr. Beáta Tkáčová

          • Výpis hodnotenia za 1. polrok školského roka 2023/2024

          • Vážení zákonní zástupcovia, milí rodičia,

            riaditeľka Základnej školy Švedlár oznamuje, že dňa 31.januára 2024 (streda) Vám budú Výpisy hodnotenia za 1. polrok školského roka 2023/2024 zaslané elektronicky prostredníctvom rodičovského konta v EduPage.

            Zákonnému zástupcovi príde do EduPage správa. Kliknutím na túto správu sa zobrazí možnosť stiahnuť si Výpis hodnotenia za 1. polrok školského roka 2023/2024. Výpis si môže zákonný zástupca pozrieť, prekonzultovať s dieťaťom dosiahnuté výsledky a povzbudiť ho do ďalšieho vzdelávania.

            Po oboznámení sa s obsahom výpisu žiadame zákonných zástupcov o podpísanie výpisu stlačením červeného tlačidla „Podpísať“, aby mala škola spätnú väzbu, že ste výpis videli.

            V prípade, ak má zákonný zástupca dieťaťa záujem o vydanie vysvedčenia za 1. polrok školského roka 2023/2024 a Výpisu hodnotenia za 1. polrok školského roka 2023/2024 v tlačenej podobe, pošle písomnú žiadosť riaditeľke školy. 

            Mgr. Alena Šimková, riaditeľka školy

             

              

          • Chrípkové prázdniny od 21. decembra 2023 (štvrtok) do 22. decembra 2023 (piatok)

          • Vážení rodičia a milí žiaci,

            riaditeľka Základnej školy Švedlár oznamuje, že v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov s účinnosťou od 21. decembra 2023 do 22. decembra 2023 prerušuje školské vyučovanie v škole z dôvodu ochorenia chrípkou a horných dýchacích ciest. Prerušenie školského vyučovania v škole sa týka aj prevádzky školskej jedálne a školského klubu detí. Nástup žiakov do školy bude 8. januára 2024 (pondelok).                                                                                                                                                           

            Mgr. Alena Šimková, riaditeľka školy

          • Oznam vedenia Základnej školy Švedlár zo 14. decembra 2023 č. 1

          • Vedenie Základnej školy Švedlár žiada zákonných zástupcov žiakov, aby v dňoch od 15.12.2023 do 22.12.2023 v čase od 7.30 h do 08.00 h a od 11.40 h do 13.40 h doniesli Mgr. Alene Šimkovej - riaditeľke školy potvrdenie o poberaní dávky v hmotnej núdzi alebo životného minima (nie staršie ako 1 mesiac), ktoré je potrebné k žiadosti o dotáciu na stravovanie žiaka v školskej jedálni a na školské potreby pre žiaka od januára 2024.                                                                                                                                             

            Mgr. Alena Šimková, riaditeľka školy

          • ,,Turnaj pre Červené stužky“ chlapcov

          • Dňa 1. decembra 2023 sa v SOŠ techniky a služieb v Prakovciach uskutočnil ,,Turnaj pre Červené stužky“ chlapcov o Putovný pohár SOŠ TaS Prakovce 282 vo futsale. Družstvo v zložení: Milan Plachetka, Oliver Plachetka, Milan Pukleja (7.A), Róbert Bikar (8.A), Dominik Koky, Dávid Plachetka (8.B), Áron Plachetka  a František Plachetka (9.A) skvelou hrou a dobrou obranou vybojovalo skvelé 2. miesto.

            Naším úspešným športovcom blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu našej školy.  Poďakovanie taktiež patrí Mgr. Jozefovi Gansovi, ktorý žiakov na uvedenú súťaž pripravil.

            Text: Mgr. Beáta Tkáčová

          • Okresné kole vo florbale žiačok ZŠ

          • Dňa 1. decembra 2023 sa v ZŠ v Kluknave uskutočnilo okresné kolo vo florbale žiačok ZŠ. Našu školu reprezentovali žiačky: Jasmin Novotná, Zuzana Sýkorová (6.A), Natália Bendíková, Liliana Plachetková, Valentína Plachetková, Evelin Puklejova, Adela Plachetková (6.B), Sára Plachetková, Karin Tökölyová, Dominika Tulejová (7.A), Paulina Sýkorová, Daniela Kotlárová a Natália Vavreková (8.A). Dievčatá nadšene a príkladne bojovali s nasadením svojich síl. Odmenou im bola výhra v základnej skupine, vďaka ktorej sa umiestnili na peknom 4. mieste.

            Poďakovanie patrí Mgr. Petrovi Kopilecovi za prípravu žiačok na spomínanú súťaž a taktiež všetkým žiačkam za reprezentáciu školy.

            Text: Mgr. Peter Kopilec

          • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo

          • Dňa 30. novembra 2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo 34. ročníka Olympiády v anglickom jazyku  v kategóriách 1A a 1B pod vedením školskej komisie OANJ v zložení: Mgr. Peter Kopilec,  Mgr. Beáta Tkáčová a Mgr. Elena Bátorová. Súťaž pozostávala z písomnej a ústnej časti. Cieľom písomnej časti bolo preveriť jazykovú kompetenciu na príslušnej úrovni (počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, používanie jazyka  - gramatika a slovná zásoba). Ústna časť (príbeh z obrázka a scénka na danú tému) bola zameraná na komunikačnú zručnosť a plynulosť vyjadrovania.

            V kategórii 1A sa na prvých troch miestach umiestnili:

            1. miesto: Karin Tökölyová (7.A) a Dominika Tulejová (7.A) (rovnaký počet bodov),

            2. miesto: Miroslav Dirda (6.B),

            3. miesto: Maximilián Malák (6.A).

            V kategórii 1B sa na prvých troch miestach umiestnili:

            1. miesto: Natália Vavreková (8.A),

            2.miesto: Liliana Hudáková (8.A),

            3. miesto: Matúš Bujnovský (8.A).

            Víťazom oboch kategórií, ktorí budú našu školu reprezentovať na okresnom kole, srdečne blahoželáme.

            Poďakovanie patrí Mgr. Petrovi Kopilecovi za organizáciu spomínanej súťaže.

            Text: Mgr. Peter Kopilec

             

          • Okresné kole vo florbale žiakov ZŠ

          • Dňa 27. novembra 2023 sa v ZŠ v Kluknave uskutočnilo okresné kolo vo florbale žiakov ZŠ. Našu školu reprezentovali žiaci: Lukáš Bendik, Róbert Bikar (6.A), Tomáš Mušuka, Milan Plachetka, Oliver Plachetka, Milan Pukleja (7.A), Dominik Koky, Dávid Plachetka (8.B), Áron Plachetka, Michal Tulej a František Plachetka (9.A).

            Chlapci ukázali radosť z hry, bojovného ducha a v silnej konkurencii v skupine A napokon zaslúžene obsadili  4. miesto.

            Poďakovanie patrí Mgr. Petrovi Kopilecovi za prípravu žiakov na spomínanú súťaž a taktiež všetkým žiakom za reprezentáciu školy.

            Text: Mgr. Peter Kopilec