• Účelové cvičenie
          • Účelové cvičenie

          • Každý školský rok musia žiaci II. stupňa absolvovať dva razy do roka teoretickú a praktickú časť účelového cvičenia v trvaní 3-5 hodín spravidla na jeseň a jar. Skôr narodení túto akciu poznajú pod názvom branné cvičenie. Tak tomu bolo i v dňoch 27. -28. 9. 2018, keď sa v našej škole uskutočnilo účelové cvičenie.

                      Teoretická časť v rozsahu 3 hodiny sa uskutočnila 27.9.2018 v týchto oblastiach: riešenie mimoriadnych situácií - civilná ochrana, zdravotná príprava, pohyb a pobyt v prírode a jej ochrana, dopravná výchova a výchova k bezpečnému správaniu. Po jej skončení žiaci pokračovali v areáli školy v športových aktivitách pri príležitosti Europskeho týždňa športu. Uskutočnil sa miniturnaj dievčat vo vybíjanej a miniturnaj chlapcov vo futbale. V piatok 28.9.2018 pokračovalo účelové cvičenie praktickou časťou v krásnom prostredí areálu indiánskej osady v obci Stará Voda. Z účelového cvičenia  si žiaci  odniesli množstvo nových vedomostí a krásnych zážitkov.

            Poďakovanie patrí Ing. Radovanovi Mihalikovi za organizáciu teoretickej a praktickej časti účelového cvičenia a taktiež všetkým učiteľom, ktorí priložili ruku k dielu.          

            Do galérie Účelové cvičenie boli pridané fotografie.

          • Okresné kolo v cezpoľnom behu

          • Dňa 26.9.2018 sa uskutočnilo na futbalovom štadióne v Helcmanovciach okresné kolo jednotlivcov a družstiev základných a stredných škôl v cezpoľnom behu. Každá  škola mohla postaviť jedno družstvo, ktoré tvorili traja pretekári. Do poradia družstva sa započítaval súčet dvoch najlepších pretekárov. Pretekalo sa podľa pravidiel atletiky a bežalo sa po trávnatom povrchu a povrchu s drobnou kamenistou výplňou. V tomto školskom roku sa okresného kola zúčastnilo 62 žiakov z 11 škôl. Našu školu reprezentovali v družstve dievčat: Petra Sýkorová (5. miesto - jednotlivci), Daniela Plachetková a Barbora Plachetková, ktoré sa umiestnili na 5. mieste. Družstvo chlapcov tvorili: Michal Plachetka, Róbert Ivor, Emanuel Horváth a obsadili 6. miesto. Za ich snahu o čo najlepší výkon im patrí poďakovanie. Do galérie Okresné kolo v cezpoľnom behu boli pridané fotografie.

        • Mierová hora
          • Mierová hora

          • Dňa 15.9.2018 sa žiaci 7.A a 6.A triedy našej ZŠ pod vedením učiteľov Mgr. Michaely Bodnárovej a Ing. Radovana Mihalika v rámci Turistického krúžku a krúžku Túlavé topánky  zúčastnili 22. ročníka projektu Mierová hora na Kojšovskej holi ako súčasti dní Európskeho kultúrneho dedičstva , ktorý organizovala nezisková organizácia Humatrend Košice. Cieľom projektu bolo pripomenúť  si nevyhnutnosť mieru na celom svete a a zúčastnili sa ho  viaceré základné školy  Košického a Prešovského kraja . Okrem samotného výstupu na Mierovú horu na  Kojšovskej holi sa naše deti zapojili aj do prípravy výtvarných prác na tému „22 rokov Mierovej hory ako kultúrneho dedičstva Slovenska“. Tieto práce boli odprezentované  na Mierovej hore a zároveň budú súčasťou putovnej výstavy v tých školách, ktoré sa zúčastňujú tradičných výstupov.

            Do galérie Mierová hora boli pridané fotografie.

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2018/2019

          • Tak a je to tu…. Po 2 mesiacoch sa skončil čas oddychu a leňošenia. Bicykle, kolobežky, kolieskové korčule, ruksaky vymeníte, milí žiaci, na dlhých desať mesiacov za knihy, zošity, perá a iné veci potrebné pri vyučovaní. Dnešným dňom sme spoločne urobili bodku za letnými prázdninovými dňami a pripomenuli vám, že čas letí ako splašené kone. Veď len včera ste tu bežali  s vysvedčeniami v rukách v ústrety dobrodružstvám a dňom plným oddychu a dnes sa ten kolotoč začína znova… Nech je školský rok 2018/2019 plný slnka na duši a úsmevov na tvári.

        • Slávnostné ukončenie školského roka
          • Slávnostné ukončenie školského roka

          • Dnešným dňom sa pre viacerých končí školský rok 2017/2018. Na dva mesiace sa zavrú školské brány a žiaci i učitelia majú pred sebou zaslúžený dvojmesačný oddych.

            Desať mesiacov si plnili svoje školské povinnosti a ich snaha je odzrkadlená vo výsledkoch, ktoré dnes majú pred sebou. Teraz sú pred nimi prázdniny, ktoré im poskytnú oddych a načerpanie nových síl do ďalšieho školského roka. Pre prvákov to bol prvý rok a hádam aj ten najťažší rok v škole, počas ktorého sa naučili naozaj veľa. Nie je jednoduché zvyknúť si na školské povinnosti. Myslím, že to za pomoci pani učiteliek zvládli výborne a my sme radi, že sme mali takých šikovných prvákov. Verím, že ich usilovnosť vytrvá aj v ďalších ročníkoch.

            Pre deviatakov to bol posledný školský rok v našej škole. Mnohí z nich boli úspešní riešitelia olympiád a víťazi športových súťaží na okresných kolách. Za úspešnú reprezentáciu školy im patrí naše obrovské ďakujem a verím, že dobré meno školy budú šíriť naďalej v stredných školách a neskôr aj v živote. Všetkým želáme, aby nezabudli, že majú veľa možností, akým smerom sa budú uberať, pretože mladí ľudia sú budúcnosťou tejto spoločnosti a dnešná doba kladie na nich veľké nároky. Prajeme im veľa úspechov v ďalšom živote, veľa tvorivých síl, porozumenia a priateľstva.

            Veľké poďakovanie patrí všetkým členom pedagogického zboru  a nepedagogickým zamestnancom, na ktorých som nesmierne hrdá a ich prácu si vážim.

            Poďakovanie patrí – obci Švedlár, pánovi starostovi a poslancom obecného zastupiteľstva, ktorí k našej škole pristupujú so záujmom a vychádzajú nám v ústrety.

            Záverečné poďakovanie patrí rodičom – ďakujeme všetkým, ktorí prejavujú o svoje deti záujem a svojou výchovou v rodine podporujú našu snahu vychovať z detí a žiakov jedinečné osobnosti. Do galérie Slávnostné ukončenie školského roka boli pridané fotografie.

          • Atletika - okresné kolo

          • Dňa 5. júna 2018 sa na štadióne v Gelnici uskutočnilo okresné kolo v atletike žiakov ZŠ, kde nás reprezentovali: Majkuthová Jaroslava, Kakalejčíková Iveta, Kokyová Milada, Majkuthová Nicol, Plachetková Daniela, Čech Pavol, Horváth Emanuel, Klamarčík Karol, Majkuth Štefan, Novotný Jozef, Plachetka Jozef, Slivenský Samuel a Želinský Dárius. Najlepšie sa umiestnili: Jaroslava Majkuthová – 1. miesto (beh na 800 m), Štefan Majkuth – 2. miesto (beh na 60 m), Dárius Želinský – 4. miesto (beh na 60 m), Jozef Novotný, Štefan Majkuth, Jozef Plachetka a Dárius Želinský - 3. miesto (štafeta chlapci). Srdečne blahoželáme!

          • Kráska a netvor - divadelné predstavenie

          • Dňa 31. mája 2018 navštívili žiaci 1.-5. ročníka divadelné predstavenie Kráska a Netvor v Spišskej Novej Vsi. Na divákov najviac zapôsobila postava netvora a dievčaťa Bianky, ktorej city boli omnoho silnejšie ako strach a vďaka tomu sa jej podarilo netvora odkliať. Tento romantický príbeh v sebe ukrýva veľkú metaforu života, že skutočná krása človeka nie je v jeho zovňajšku, ale je krytá v jeho srdci. Toto podujatie bolo pekným darčekom k MDD.

        • Účelové cvičenie
          • Účelové cvičenie

          • V dňoch 20.-21. 6. 2018 sa v Základnej škole Švedlár uskutočnilo účelové cvičenie na ochranu človeka a prírody pre 5. - 9. ročník. Jeho cieľom bolo preveriť vedomosti a praktické návyky získané pri výuke učiva OČAP (ochrana človeka a prírody) v oblastiach: riešenie mimoriadnych udalostí a úloh počas vyhlásenia mimoriadnej situácie, zdravotná príprava, pohyb a pobyt v prírode a jej ochrana, dopravná výchova a výchova k bezpečnému správaniu. Žiaci si z neho odniesli nové vedomosti a ich využitie v praxi. Do galérie Účelové cvičenie boli pridané fotografie.

        • Medzinárodný deň detí
          • Medzinárodný deň detí

          • Dňa 31. 5. 2018 si žiaci pripomenuli tento významný deň. Jeho cieľom bolo naučiť súdržnosti v kolektíve, objavovať, upevňovať zásady slušného správania, taktiež rozvíjať talent a nadanie. Pre žiakov boli pripravené rôzne aktivity, ktoré im spestrili tento deň a mohli ho tak považovať za výnimočný. Zapísala Mgr. Michaela Kočišová Do galérie MDD boli pridané fotografie.

        • Škola v prírode
          • Škola v prírode

          • V dňoch od 28.5.2018 do 1.6.2018 sa žiaci 3. a 4. ročníka zúčastnili Školy v prírode v Tatranskej Štrbe – hotel Rysy. Počas celého týždňa žiaci spoznávali krásy našej tatranskej prírody turistickými vychádzkami na Štrbské pleso, vodopád Skok a Hrebienok. Nechýbala ani športová olympiáda po ktorej si žiaci zregenerovali svoje sily pobytom vo wellnesse v hoteli Sypox. Výchovno - vzdelávacia činnosť bola zameraná na spoznávanie chránených živočíchov a rastlín, ochranu prírody, správanie sa vo voľnej prírode a poskytnutie prvej pomoci v prípade úrazu. Popoludňajšiu činnosť mali žiaci spestrenú rôznymi aktivitami, ktoré pre nich pripravili animátori. O zdravotný stav žiakov sa starala kvalifikovaná zdravotníčka. Pobyt v Švp bol ukončený diskotékou a návštevou Važeckej jaskyne. Zodpovedný: Mgr. E. Lapšanská, pedagogický dozor: Mgr. P. Olejár. Do galérie Škola v prírode boli pridané fotografie.

        • MDD - exkurzia
          • MDD - exkurzia

          • 1. júna 2018 piataci absolvovali prírodovednú exkurziu do ZOO v Spišskej Novej Vsi. Prehliadli si priestory, obdivovali exotické zvieratá. Svoj sviatok oslávili s triednym učiteľom dobrou zmrzlinou v cukrárni. Do galérie MDD - exkurzia boli pridané fotografie.

        • Zápis do prvého ročníka
          • Zápis do prvého ročníka

          • Kto by nepoznal rozprávku O troch prasiatkach? Touto rozprávkovou klasikou sa niesol tohtoročný zápis detí do prvého ročníka, ktorý sa uskutočnil hravou formou 11. apríla 2018. V slamenom, drevenom a tehlovom domčeku deti plnili rôzne ôlohy. Naši najmladší žiaci povzbudili deti z MŠ - budúcich prvákov voľnou dramatizáciou tejto známej rozprávky. Domov si deti odniesli drobné spomienkové predmety, ale hlavne neopakovateľné príjemné zážitky. O úsmev na ich tvárach sa výraznou mierou pričinila organizátorka podujatia: Mgr. Danka Bujnovská, kolektív učiteľov prvého stupňa a špeciálnych tried. Do galérie Zápis do prvého ročníka boli pridané fotografie.

        • Svetový deň divadla
          • Svetový deň divadla

          • Svetový deň divadla pre deti a mládež. Je určený na podporu práv detí a mládeže na umelecké a kultúrne obohacovanie sa. Žiaci 6.A a 6.B navštívili Štátne divadlo v Košiciach, dňa 19.marca 2018.  Pozreli si činohru podľa Ľubomíra Feldeka, Vlk úžerník a tri prasiatka. Do galérie Svetový deň divadla boli pridané fotografie.

        • Chemická olympiáda
          • Chemická olympiáda

          • V školskom roku 2017/2018 sa uskutočnil 54. ročník chemickej olympiády. Na okresnom kole, ktoré bolo organizované na Gymnáziu v Gelnici, nás reprezentovala Natália Plachetková (žiačka 8.A), ktorá je úspešnou riešiteľkou a obsadila krásne 2.miesto. Blahoželáme a prajeme veľa úspechov na krajskom kole.Do galérie Chemická olympiáda boli pridané fotografie.

        • Mesto povolaní
          • Mesto povolaní

          • Mestečko povolaní MOJE MESTO funguje ako mestečko, v ktorom sa žije bežným životom - predávači predávajú v obchode, stavbári stavajú domy, lekári liečia chorých, energetici sa starajú o energiu a pod. Jednotlivé povolania sú nasimulované v priestoroch mestečka povolaní a vykonávajú ich deti spolu s animátorom. Deti spoznajú okolitý svet interaktívnou a zážitkovou formou. Takéto netradičné detské mesto povolaní navštívili v Auparku Košice aj žiaci VIII.A a IX.A triedy spolu s pani uč. Munnichovou a Kočišovou dňa 26.3.2018. Do galérie Mesto povolaní boli pridané fotografie.

        • Biologická olympiáda
          • Biologická olympiáda

          • Dňa 15.3.2018 sa uskutočnilo školské kolo Biologickej olympiády, ktorej cieľom bolo prehlbovanie a rozširovanie vedomostí a zručností z biológie i rozvíjanie kreatívneho myslenia. Taktiež bolo cieľom viesť žiakov k zodpovednému vzťahu k životnému prostrediu a  k ochrane prírody i človeka. Do školského kola súťaže sa zapojili žiaci 6. a 7.  ročníka (kategória D), ktorí riešili praktické úlohy zamerané na tvorbu mikroskopických preparátov a ich pozorovanie. Školská predmetová komisia bola v zložení Mgr. Alena Šimková, Mgr. Michaela Kočišová a p.uč. Ľudmila Promošinová. Do galérie Biologická olympiáda boli pridané fotografie.

        • Bricklandia - výstava z Lego kociek
          • Bricklandia - výstava z Lego kociek

          • 21. februára 2018 absolvovali v Košiciach žiaci 5.A triedy veľmi zaujímavú výstavu, na ktorej boli všetky výstavné objekty postavené z Lego kociek. Žiaci tak mali možnosť vidieť najvýznamnejšie budovy svetových metropol, napríklad BigBen, London Eye, TowerBridge, Eifelovu vežu, reálnu železničnú stanicu, ale aj celé výpravy známych kino hitov: záverečnú bitku z filmu Pán Prsteňov, Pirátov z Karibiku, Barbie Friends, Little Pony, stredoveké dobývania hradov a pod. Najväčším zážitkom pre žiakov bola možnosť stať sa spolutvorcami, pretože v pripravenej tvorivej dielni tvorili reliéfy a obrazce podľa pripravených šablón, prípadne vlastné budovy a stavby. Tak sa im darilo, že ani nechceli odísť. Plní zážitkov sa vrátili domov a už teraz sa spolu s triednym učiteľom tešia na ďalšiu zaujímavú exkurziu. Do galérie Bricklandia - výstava z Lego kociek boli pridané fotografie.

        • 64. Hviezdoslavov Kubín
          • 64. Hviezdoslavov Kubín

          • Aj v tomto školskom roku sa v našej škole organizovala súťaž v prednese poézie a prózy - . Hviezdoslavov Kubín. Žiaci si merali svoje umelecké schopnosti vo všetkých troch kategóriách. Z Do galérie 64. Hviezdoslavov Kubín boli pridané fotografie. 2. - 4. ročníka postúpilo do školského kola 17 žiakov. Ich prednes hodnotila porota v zložení D. Theiszová, Mgr. M. Zubaľ a Mgr. E. Lapšanská. V poézii sa na 1. mieste umiestnila Lucia Plachetková, žiačka 4.A triedy, v próze 1. miesto získal František Plachetka, žiak 3.A triedy. Žiaci 5. - 9. ročníka súťažili v 2. a 3. kategórii. Prednesu sa zúčastnilo málo žiakov z dôvodu chrípkovej epidémie. Preto porota v zložení Mgr. M. Münnichová, Mgr. B. Tkáčová a Mgr. M Zubaľ udelila len jedno prvé miesto v 2. kategórii poézie Paulíne Lungerovej, žiačke 6.B triedy. Víťazi budú našu školu reprezentovať na okresnom kole v Margecanoch. Držíme im palce! Text: D. Theiszová, Mgr. M. Münnichová    foto: Mgr. M. Zubaľ

        • Karneval
          • Karneval

          • Dňa 9.2.2018 sa na našej škole konal tradičný školský karneval. Telocvičňa zaodetá do fašiangovej výzdoby ožila v tento deň veselými maskami. Porota pri výbere najkrajších masiek zohľadňovala hlavne  originalitu, jedinečnosť, tvorivosť a kreativitu. Najzaujímavejšou   bola pre porotu maska šťavnatého sladkého hrozna, ktorú predstavoval žiak II.A triedy Patrik Benko. Zábavné dopoludnie bolo spestrené súťažami, zábavnými hrami a veselým tancom. Fašiangové šišky a chutný čaj pre nás pripravili naše kuchárky. Každá maska odchádzala domov  s dobrou náladou a malou odmenou.

            Text: Mgr. E. Lapšanská, foto: Mgr. M. Zubaľ     

            Do galérie Karneval boli pridané fotografie.