• Testovanie 9-2019
          • Testovanie 9-2019

          • V stredu 3. apríla 2019 sa v našej škole uskutoční celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl pod názvom Testovanie 9-2019. Bližšie informácie nájdete v priloženom dokumente a taktiež na webovom sídle www.nucem.sk   Pokiaľ ide o bližšie informácie, prosím kliknúť TU.

        • Riaditeľské voľno – 3.4.2019 (streda)
          • Riaditeľské voľno – 3.4.2019 (streda)

          • Riaditeľka školy oznamuje, že v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z. poskytuje dňa 3.4.2019 (streda) žiakom Základnej školy Švedlár riaditeľské voľno z dôvodu celoslovenského testovania žiakov 9. ročníka základných škôl (Testovanie 9-2019) a zápisu žiakov do 1. ročníka Základnej školy Švedlár.

        • 65. Hviezdoslavov Kubín - školské kolo
          • 65. Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • Dňa 28. februára 2019 sa v škole uskutočnilo školské kolo v umeleckom prednese poézie a prózy 65. Hviezdoslavov Kubín. V I. kategórii súťažilo 28 žiakov 2. - 4. ročníka. Ich prednes hodnotila porota v zložení: p. uč. Danica Theiszová, Mgr. Elena Lapšanská a Mgr. Marek Zubaľ. Pred samotnou súťažou predniesli básničky žiaci 1.A a 1.B triedy. V II. a III. kategórii súťažilo 8 žiakov 5. – 9. ročníka. Ich prednes hodnotila porota v zložení: Mgr. Alena Šimková, Mgr. Marek Zubaľ a Mgr. Mariana Munnichová. 

            Poďakovanie patrí všetkým recitátorom, pretože ich texty boli zaujímavé, vtipné, ale aj poučné a taktiež pedagógom, ktorí žiakov na uvedenú súťaž pripravovali.

             

            Výsledky školského kola:

             

            I. kategória – poézia (žiaci 2. – 4. ročníka)

            1. miesto – Lenka Plachetková (3.B)

            2. miesto – Áron Plachetka (4.A)

            3. miesto – Nina Moskalová (2.A)

                            – Oliver Plachetka (2.A)

             

            I. kategória – próza (žiaci 2. – 4. ročníka)

            2. miesto – Natália Vavreková (3.A)

                            – František Plachetka (4.A)

            3. miesto – Mária Plachetková (4.B)

                          

            II. kategória – poézia (žiaci 5. – 6. ročníka)

            2. miesto – Dominika Foxová (6.A)

            3. miesto – Patrik Ivor (6.A)

             

            III. kategória – poézia (žiaci 7. – 9. ročníka)

            2. miesto – Daniela Plachetková (8.A)

            3. miesto – Irena Čonková (7.A)

             

            III. kategória – próza (žiaci 7. – 9. ročníka)

            2. miesto – Michaela Foxová (9.A)

            3. miesto – Ján Mušuka (7.A)

             

            Do galérie Školské kolo Hviezdoslavov Kubín boli pridané fotografie.

        • Karneval 2019
          • Karneval 2019

          • Fašiangy sú prechodom medzi zimným a jarným obdobím.  Ich neodmysliteľnou  súčasťou sú zábavy, veselice a tradičné fašiangové hry. Fašiangový čas v našej škole bol oživený karnevalom, ktorý sa uskutočnil 14. 2. 2019 . 

            Všetky asistentky učiteľa za pomoci učiteľov a žiakov zo špeciálnych tried preobliekli telocvičňu do nádherných pestrofarebných  karnevalových šiat. Túto nádheru doplnili žiaci a učitelia preoblečení do rôznych masiek. A zábava sa mohla začať. Hudba, spev, tanec, zábavné hry a súťaže sprevádzali  toto úžasné dopoludnie. O občerstvenie sa už tradične postarali zamestnanci ŠJ. Karneval bol ukončený vyhodnotením najkrajších masiek. Veríme, že každý odchádzal domov s dobrou náladou.

            Poďakovanie patrí všetkým učiteľom a asistentkám učiteľa za organizáciu tohto podujatia a taktiež personálu kuchyne za upečenie šišiek a uvarenie čaju pod vedením vedúceho ŠJ pri ZŠ Švedlár p. Jána Wenzela.

            Do galérie Karneval 2019 boli pridané fotografie.

        • Hra - "Kráľovstvo včiel"
          • Hra - "Kráľovstvo včiel"

          • Chcete sa dozvedieť viac o živote včely od jari až do zimy? Zistiť, čo všetko sa v úli deje? Čo počas roka včely stretáva, čo im pomáha a čo im škodí? My to už vieme J

            Naša škola je  súčasťou projektu ,,Environmentálny experti“ a hra kráľovstvo včiel pomohla žiakom prvého až piateho ročníka spoznať život včiel.

            Za čo ďakujeme. Do galérie Hra - "Kráľovstvo včiel" boli pridané fotografie.

        • Okresné kolo vo florbale žiačok ZŠ
          • Okresné kolo vo florbale žiačok ZŠ

          • Dňa 14.11. 2018 sa uskutočnilo okresné kolo vo florbale žiačok ZŠ v Základnej škole s Materskou školou Prakovce. Súťažiace z desiatich boli rozdelené do dvoch skupín. Našu školu reprezentovali žiačky: Nicol Majkuthová, Timea Majkuthová, Iveta Kakalejčíková (7.A), Milada Kokyová, Paulína Lungerová, Barbora Plachetková, Elza Plachetková (7.B), Mária Majkuthová, Viktoria, Majkuthová a Petra Sýkorová (9.A), ktoré vo svojej skupine B obsadili 3. miesto.

            Poďakovanie patrí Mgr. Michaele Bodnárovej za prípravu žiačok na spomínanú súťaž a taktiež všetkým žiačkam za reprezentáciu školy.

            Do galérie Okresné kolo vo florbale žiačok ZŠ boli pridané fotografie.

        • Pasovačka prvákov
          • Pasovačka prvákov

          • „O škole už všetko viete,

            tak vitajte v prvej triede.“

            Takýmito slovami z básne sme privítali v škole našich prvákov. Pasovačka sa konala 23.11.2018 v telocvični školy. Prvákov po cestičke súťaží až k samotnému aktu pasovania, ktorý vykonala pani riaditeľka, sprevádzali žiaci 9.A. Na svoje deti sa prišli pozrieť aj ich rodičia. Prváčence sa tešili z pekného zážitku a milých darčekov, ktoré pri tejto príležitosti dostali.

            Poďakovanie patrí Mgr. Mariane Münnichovej za organizáciu spomínaného podujatia a taktiež Mgr. Helene Šomšákovej, Mgr. Danke Bujnovskej, Mgr. Miroslave Bednárovej, pani asistentkám Monike Plachetkovej, Klaudii Plachetkovej a deviatakom, ktorí priložili ruku k dielu.

            Do galérie Pasovačka prvákov boli pridané fotografie.

        • Geografická olympiáda - školské kolo
          • Geografická olympiáda - školské kolo

          • V našej škole sa 3.12. 2018 uskutočnilo školské kolo Geografickej olympiády pod vedením školskej komisie GO v zložení: Mgr. Michaela Bodnárová, Ing. Radovan Mihalik a Mgr. Mariana Münnichová.  Cieľom Geografickej olympiády je rozvíjať záujem žiakov o geografiu ako nosného predmetu poznávania krajiny a prírody. Školského kola sa zúčastnilo13 žiakov v dvoch kategóriách: E (8. a 9. ročník) a F (6. a 7. ročník).

            V školskom kole v prvej časti súťaže súťažiaci vypracovali otázky a úlohy z monotematického celku bez atlasu a z poznatkov o miestnej krajine bez atlasu. V druhej časti riešili súťažiaci úlohy zamerané na preverenie zručnosti v práci s atlasom a mapou, na orientáciu v teréne.

            Výsledky:

            kategória F: 1. Ján Mušuka (7.A)

                                  2. Milada Kokyová (7.B)

                                  3. Šimon Majkuth (7.A)

            kategória E:  1.Michaela Foxová (9.A)

                                   2. Natália Plachetková (9.A)

                                   3 . Pavol Čech, Samuel Novotný, Samuel Slivenský (9.A)

            Výhercom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov pri reprezentácii našej školy v okresnom kole.

            Poďakovanie patrí Mgr. Michaele Bodnárovej za organizáciu školského kola GO a taktiež všetkým žiakom za účasť v spomínanej súťaži.

            Do galérie Školské kolo geografickej olympiády boli pridané fotografie.

        • Okresné kolo v streľbe zo vzduchových zbraní
          • Okresné kolo v streľbe zo vzduchových zbraní

          • Dňa 23.11.2018 sa v telocvični Základnej škole Margecany uskutočnilo okresné kolo postupovej súťaže v športovej streľbe zo vzduchových zbraní žiakov ZŠ a osemročných gymnázií, ktorého sa zúčastnili aj žiaci našej školy pod vedením Mgr. Patrika Olejára. V družstve starších žiakov školu reprezentovali: Pavol Čech (9.A), Samuel Slivenský (9.A) a Daniela Plachetková (8.A) a v družstve mladších žiakov školu reprezentovali: Vladimír Bujnovský, Emanuel Horváth a Marek Valkošák (7.A). Darilo sa nášmu žiakovi Samuelovi Slivenskému (9.A), ktorý osadil 3 miesto v kategórii starších žiakovv kategórii družstiev sme ako škola obsadili 3 miesto.

            Poďakovanie patrí Mgr. Patrikovi Olejárovi, ktorý žiakov na spomínanú súťaž pripravoval a taktiež všetkým žiakom za reprezentáciu školy.

            Do galérie Okresné kolo v streľbe zo vzduchových zbraní boli pridané fotografie.

        • Mikuláš 2018
          • Mikuláš 2018

          • Aj tohto roku prišiel k nám očakávaný Mikuláš. 5.12.2018 sa žiaci 1. stupňa stretli v telocvični ZŠ Švedlár. Všetci sa na tento deň svedomito pripravili pekným programom. 

            Ďakujeme triednym učiteľkám za nacvičený program, p. asistentkám za vhodnú výzdobu a Mikulášovi, že doniesol na krásnych saniach anjela a neposedného čerta.

        • McDonald´s Cup - okresné kolo
          • McDonald´s Cup - okresné kolo

          • Dňa 7.11.2018 sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola v minifutbale najmladších žiakov - McDonald´s Cup v Základnej škole v Kluknave. Družstvo v zložení dievčat a chlapcov z 1. stupňa našej školy v zložení: Áron Plachetka (4.A.), Michal Tulej (4.A), Dominik Koky (4.A), Dávid Plachetka (4.A), Milan Pukleja (3.B), Jozef Dužda (3.B), Róbert Bikar (3.B), Ingrid Plachetková (4.A) a Lucia Plachetková (4.A) skvelou hrou a dobrou obranou vybojovalo skvelé 2. miesto. Prehrali len so žiakmi športovej triedy zo Základnej školy v  Gelnici 3:2. A to nebolo všetko!

            Cenu najlepší brankár súťaže získal Áron Plachetka. Naším úspešným športovcom blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu našej školy.  Poďakovanie taktiež patrí učiteľovi náboženskej výchovy PhDr. Martinovi Pivovarnikovi a pani učiteľke Mgr. Alene Klamarčíkovej, ktorí žiakov na uvedenú súťaž pripravili.

            Spracovala: Mgr. Alena Klamarčíková

        • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo
          • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo

          • 19. novembra 2018 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo 3. ročníka Olympiády v anglickom jazyku  v kategóriách 1A a 1B pod vedením školskej komisie OANJ v zložení: Ing. Radovan Mihalik,  Mgr. Otília Almáššyová a Mgr. Michaela Bodnárová. V kategórii 1A sa súťaže zúčastnili štyria žiaci 6. a 7. ročníka, a v kategórii 1B štyria žiaci 8. a 9. ročníka. Súťaž pozostávala z písomnej a ústnej časti. Cieľom písomnej časti bolo preveriť jazykovú kompetenciu na príslušnej úrovni (počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, používanie jazyka  - gramatika a slovná zásoba). Ústna časť (príbeh z obrázka a scénka na danú tému) bola zameraná na komunikačnú zručnosť a plynulosť vyjadrovania. Na základe dosiahnutých výsledkov sa v kategórii 1A na 1. mieste umiestnil Ján Mušuka (7.A) a v kategórii 1B zvíťazila Natália Plachetková (9.A). Víťazom oboch kategórií, ktorí budú našu školu reprezentovať na okresnom kole, srdečne blahoželáme.

            Poďakovanie patrí Ing. Radovanovi Mihalikovi za organizáciu spomínanej súťaže.

            Do galérie Olympiáda v anglickom jazyku boli pridané fotografie.

        • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry - školské kolo
          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry - školské kolo

          • V našej škole sa 29. októbra 2018 uskutočnilo školské kolo 11. ročníka Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry pod vedením školskej komisie OSJL v zložení: Mgr. Mariana Münnichová, Mgr. Elena Lapšanská a Mgr. Beáta Tkáčová. Súťaže sa zúčastnilo 6 prihlásených žiakov 8. a 9. ročníka, ktorí si chceli zmerať úroveň svojich vedomostí a zručností z tohto predmetu. Súťaž sa skladala z dvoch častí  - písomnej a ústnej. Písomná časť preverila čitateľskú gramotnosť i schopnosť tvoriť text na základe vopred stanovených kritérií. V ústnej časti bolo úlohou súťažiacich v krátkom časovom intervale zoštylizovať stanovený slohový útvar s danými kritériami a predniesť ho pred porotou. Úspešnou riešiteľkou a víťazkou a  olympiády sa stala Michaela Foxová z 9.A, ktorej blahoželáme a držíme prsty pri reprezentácii školy na okresnom kole tejto súťaže.

            Poďakovanie patrí Mgr. Mariane Münnichovej za organizáciu školského kola OSJL a taktiež všetkým žiakom za účasť v spomínanej súťaži.

            Do galérie Olympiáda zo Slovenského jazyka boli pridané fotografie.

        • Čajíček u pani riaditeľky
          • Čajíček u pani riaditeľky

          • V jedno októbrové ráno našich prváčikov prekvapil na vchodových dverách prilepený papier. Ich zvedavosť prerástla do otázok triednym učiteľkám: "Čo je tam napísané?" 

            Dozvedeli sa, že sú pozvaní na čajíček k pani riaditeľke školy Mgr. Alene Šimkovej. Milé stretnutie sa uskutočnilo 26.10.2018 o 9.00 hod v riaditeľni školy, kde sa zišli žiaci I.A a I.B triedy sprevádzaní triednymi učiteľkami Mgr. Dankou Bujnovskou, Mgr. Helenou Šomšákovou a p. asistentkou Klaudiou Liptákovou.

            V neveľkej miestnosti sa našlo dosť miesta pre všetkých. Pani riaditeľka žiačikov pekne privítala, porozprávala sa s nimi a každého pohostila čajíčkom a jablkovým koláčikom, ktorý všetkým chutil. Stretnutie bolo o to zaujímavejšie, že dostali od pani riaditeľky učebné pomôcky zakúpené od nemenovaného sponzora z Nemecka. Prváčence sa v riaditeľni cítili príjemne. Za všetko sa pani riaditeľke poďakovali. Do tried odchádzali s plným bruškom a s úsmevom na tváričkách.

            Poďakovanie patrí aj personálu kuchyne za upečenie chutného jablkového koláčika a uvarenie čajíčka pod vedením vedúceho ŠJ pri ZŠ Švedlár p. Jána Wenzela.

        • Poďakovanie
          • Poďakovanie

          • Základná škola Švedlár sa chce touto cestou poďakovať sponzorovi z Nemecka, ktorý poskytol škole pomerne veľkú finančnú čiastku. 

            Škola mohla zakúpiť pre žiakov prvého ročníka učebné pomôcky na skvalitnenie výchovy a vzdelávania a pre žiakov z ostatných tried športové potreby.

            Sponzorovanie sprostredkoval OÚ vo Švedlári, za čo mu tiež patrí naše poďakovanie.

            Zároveň sa triedna učiteľka I.A triedy Mgr. Danka Bujnovská chce poďakovať rodičom, ktorí prispeli učebnými pomôckami potrebnými na výchovno-vzdelávací proces. Sme radi, že i v dnešnej málo žičlivej dobe sa nájdu ľudia s veľkým srdcom, preto si to nesmierne vážime a ešte raz všetkým darcom ďakujeme.

          • Kubko hrdina

          • Dňa 17. októbra 2018 navštívili žiaci 1.-4. ročníka filmové predstavenie v Spišskej Novej Vsi pod názvom Kubko hrdina.

            Odvaha, nebojácnosť, priateľstvo malého vtáčika Kubka, ktorý sa nenaučil lietať, a preto nemohol so svojou rodinou odletieť do teplých krajín, očarili nielen našich žiakov, ale aj učiteľov. V napínavom príbehu, keď sa Kubo chce dostať do rajského údolia, kde sa ukrývajú všetky vtáky pred najväčším nepriateľom, ktorým je hlaný sokol Šedou, stretáva nových kamarátov, ktorí pomôžu malému bahniakovi dostať sa do cieľa.

            Film sa žiakom, ale aj učiteľom veľmi páčil.

            Poďakovanie patrí p. uč. Danici Theiszovej a Mgr. Otílii Almássyovej za organizáciu tohto kultúrneho podujatia.

        • Deň zdravej výživy
          • Deň zdravej výživy

          • Svetový deň zdravej výživy sa oslavuje každý rok 16. októbra na pamiatku založenia Organizácie pre výživu a poľnohospodárstva Spojených národov v roku 1945.

            Aj v našej škole sme si tento deň pripomenuli ochutnávkou zdravých jedál. Žiaci z prvého stupňa počas celého predchádzajúceho týždňa nosili do školy ovocie  a zeleninu, z ktorých pani asistentky: p. Monika Plachetková., Bc. Miroslava Kaľavská, p. Miroslava Majkuthová a p. Klaudia Liptáková prichystali zeleninové šaláty, nátierky, jablkovú výživu, kompót, citrónovú vodu, tzn. len zdravé pokrmy. Ochutnávka prebiehala v školskej jedálni, kde si žiaci ale aj učitelia zamaškrtili a zároveň zistili, že nie je až také hrozné jesť tieto zdravé dobroty. Učitelia sa na vyučovacích hodinách so žiakmi rozprávali o tom, aké dôležité je každodenne zdravo sa stravovať.

            Pre žiakov sme vytvorili aj nástenku o množstve cukrov v ich obľúbených nápojoch. Takto si mohli lepšie predstaviť to, čo pijú a uvedomiť si škodlivosť niektorých nápojov pre človeka. Deťom sa ochutnávka nielen páčila, ale aj chutila.

            Poďakovanie patrí p. asistentkám za organizáciu tohto podujatia.

        • Gelnická dúha 2018
          • Gelnická dúha 2018

          • Aj v tomto roku sme sa zapojili do III. ročníka výtvarnej súťaže Gelnická dúha pod záštitou  primátora mesta Gelnica Ing. Dušana Tomaška, MBA. Žiaci kreslili a maľovali práce na tému: „ U pani doktorky.“ Na výkresoch spod šikovných rúk našich prvákov, tretiakov a štvrtákov ožívali  ich návštevy u detskej a zubnej  lekárky.

            Spolu s vedením školy sme vybrali tie najkrajšie a najvydarenejšie výtvarné práce a s netrpezlivosťou sme čakali na vyjadrenie odbornej poroty ZUŠ v Gelnici

            O pár dní nás veľmi potešilo, že práca žiačky III.A triedy Natálie Vavrekovej získala ocenenie aj v okresnom kole. Naša výherkyňa sa spolu s pani učiteľkou Mgr. Natáliou Gaalovou zúčastnila vyhodnotenia tejto súťaže v ZUŠ v Gelnici. Ocenenej žiačke srdečne blahoželáme.

            Poďakovanie patrí Mgr. Natálii Gaalovej za prípravu žiačky na spomínanú súťaž  a taktiež všetkým žiakom I.B, III.A a IV.A za aktívnu účasť v tejto súťaži. 

            Do galérie Gelnická dúha 2018 boli pridané fotografie.

        • Koncert Integrácia 2018
          • Koncert Integrácia 2018

          • Projekt Integrácia oslavuje v tomto roku  svoje 10. narodeniny. Pri tejto príležitosti umožnilo OZ INTEGRÁCIA  všetkým školám na Slovensku sledovať koncert Integrácia 2018 live prenosom Slovenskej televízie. Hlavným cieľom tohto občianskeho združenia je spájať všetky deti bez rozdielu, búrať bariéry, ukázať cestu k vzájomnej tolerancii  a pomáhať deťom a rodinám, ktoré to najviac potrebujú.

            Veríme, že týmto koncertom sme aj my zasiali do sŕdc našich detí rešpekt, empatiu vzájomné porozumenie a spolupatričnosť s tými, ktorým by  bolo bez našej pomoci veľmi ťažko. Do galérie Koncert Integrácia 2018 boli pridané fotografie.

        • Didaktické hry
          • Didaktické hry

          • Dňa 28.9. 2018 sa v našej škole uskutočnili Didaktické hry spojené s Európskym týždňom športu. Učitelia si na  tento deň pripravili pre žiakov mnoho pohybových a zábavných aktivít. V ranných hodinách prebehol nácvik reakcie žiakov na vyhlásený poplach v prípade vypuknutia požiaru v areáli školy. Po nástupe žiakov na školskom dvore a podaní hlásenia p. uč. Olejárovi a p. zástupkyni B. Tkáčovej sa žiaci rozišli k pripraveným stanovištiam, na ktorých si mohli žiaci  preveriť svoje zručnosti pri jazde na kolobežkách, skákaní vo vreci, slalomovom behu, prekážkovej dráhe, skákaní na trampolíne,...  

            Poďakovanie patrí za organizačné zabezpečenie Didaktických hier a taktiež všetkým učiteľom, ktorí sa zaslúžili o to, že tento deň priniesol žiakom mnoho zábavy a radosti z pohybu, ktorý upevňuje naše zdravie.

            Do galérie Didaktické hry boli pridané fotografie.