• Matematická olympiáda - okresné kolo

          • Dňa 12. apríla 2023 sa v Základnej škole s Materskou školou v Margecanoch uskutočnilo okresné kolo Matematickej olympiády (MO). V kategórii Z7, ktorá je určená pre žiakov 7. ročníka ZŠ a II. ročníka osemročných gymnázií, našu školy reprezentovali žiaci Natália Vavreková a Patrik Benko (7.A). Poslaním MO je vzbudzovať a podporovať u žiakov záujem o matematiku a jej aplikácie, prehlbovať ich záujem o sebavzdelávanie a viesť ich k samostatnej tvorivej činnosti.

            Poďakovanie patrí Mgr. Tatiane Štencelovej za prípravu žiakov na spomínanú súťaž a taktiež žiakom za reprezentáciu školy.

            Text: Mgr. Beáta Tkáčová

          • Pytagoriáda - okresné kolo

          • V dňoch 20. a 21. marca 2023 sa uskutočnilo okresné kolo 44. ročníka matematickej súťaže Pytagoriáda. V utorok súťažili žiaci 3. až 5. ročníka v Základnej škole s Materskou školou Prakovce a v stredu v priestoroch Gymnázia v Gelnici súťažili žiaci 6. až 8. ročníka. Okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhodoval aj čas, za ktorý žiaci vypočítali dané príklady. Za správnosť a za čas vypočítaných príkladov sa prideľovali príslušné body. Našu školu reprezentovali žiaci 3.A triedy (Stanislav Cabúk a Tobias Tököly), žiaci 5.A triedy (Matthias Münnich, Noemi Dzurová, Marek Almáššy, Sara Kellnerová), žiaci 5.B triedy (Vanesa Plachetková, Liliana Plachetková, Miroslav Dirda) a žiaci 7.A triedy (Natália Vavreková, Lenka Plachetková, Patrik Benko, Bernard Šomšák).

            Poďakovanie patrí Mgr. Kamilovi Sinčákovi, p.uč. Ľudmile Promošinovej a Mgr. Tatiane Štencelovej za prípravu žiakov na spomínanú súťaž a taktiež všetkým žiakom za reprezentáciu školy.

            Text: Mgr. Tatiana Štencelová

          • Biblická olympiáda - okresné (dekanátne) kolo

          • Dňa 28. marca 2023 sa v Základnej škole v Krompachoch uskutočnilo okresné (dekanátne) kolo XXI. ročníka Biblickej olympiády (BO), ktorého sa zúčastnili 3-členné družstvá žiakov z 11 základných škôl. Cieľom Biblickej olympiády je výchova k hodnotám a medziľudským vzťahom na základe spoznávania biblických postáv a udalostí.

            Predmet súťaže: Vybrané knihy Svätého písma:

            STARÝ ZÁKON: Knihy Nehemiáš, Judit a Ester.

            NOVÝ ZÁKON:  Prvý Petrov list.

            Spoločná téma kníh: Odvaha a dôvera v Boha.

            Našu školu reprezentovalo 3-členné družstvo žiakov v zložení: Dominika Tulejová (6.A), Karin Tökölyová (6.A) a Patrik Benko (7.A), ktoré sa umiestnilo na výbornom 6. mieste.

            Žiakom blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. Poďakovanie taktiež patrí Mgr. Magdaléne Wolskej a PhDr. Martinovi Pivovarnikovi, PhD., ktorí žiakov na uvedenú súťaž pripravovali.

            Text: Mgr. Beáta Tkáčová

             

          • Riaditeľské voľno - 3. apríl 2023 (pondelok)

          • Vážení zákonní zástupcovia, vážení rodičia,

            riaditeľka Základnej školy Švedlár oznamuje, že v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z. poskytuje riaditeľské voľno z organizačných dôvodov žiakom Základnej školy Švedlár na deň 3. apríl 2023 (pondelok)V prevádzke nebude ani ŠKD. Vyučovanie bude pokračovať od 4. apríla 2023 (utorok) podľa platného rozvrhu hodín.                                                                                                                             

            Mgr. Alena Šimková, riaditeľka školy

          • Zápis do 1. ročníka základnej školy

          • Vážení rodičia budúcich prvákov,

            vedenie Základnej školy Švedlár oznamuje, že zápis do 1. ročníka ZŠ Švedlár na školský rok 2023/2024 sa uskutoční v dňoch od 17. apríla 2023 do 19. apríla 2023 v čase od 12.00 h do 15.30 h budove ZŠ Švedlár podľa časového rozvrhu. Zapisujú sa deti narodené od 01.09.2016 do 31.08.2017 a deti, ktoré v školskom roku 2022/2023 pokračovali v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v MŠ. 

            17. - 18. apríl 2023 (pondelok - utorok) - podľa časového rozvrhu prídu do školy rodičia s dieťaťom, ktoré navštevuje Materskú školu 2, Železničná 460, 053 34 Švedlár.

            19. apríl 2023 (streda)

            - podľa časového rozvrhu prídu do školy rodičia s dieťaťom, ktoré navštevuje Materskú školu 1, Mlynská 320, 053 34 Švedlár.

            - do školy prídu rodičia s dieťaťom, ktoré nenavštevuje MŠ v obci Švedlár alebo rodičia dieťaťa, ktorí nemajú trvalý pobyt v obci Švedlár alebo v obci Stará Voda a chcú dieťa zapísať v našej škole.

            ZŠ Švedlár začína konanie vo veci zápisu na základe podnetu rodiča dieťaťa, ktorým je vyplnená prihláška na vzdelávanie v ZŠ Švedlár na školský rok 2023/2024. Prihlášku môžete vyplniť elektronicky na webovom sídle školy v sekcii ,,Zápis do 1. ročníka“ - ,,Elektronická prihláška“. Vyplnenú prihlášku spolu s vyplneným a podpísaným tlačivom Vyhlásenie zákonných zástupcov dieťaťa/zástupcu zariadenia donesiete do ZŠ Švedlár v deň zápisu. Ak nemáte možnosť komunikovať so školou elektronicky, môžete si vyzdvihnúť prihlášku v listinnej podobe osobne v MŠ, v ZŠ Švedlár alebo si ju stiahnete z webového sídla školy. Vyplnenú prihlášku s podpismi oboch zákonných zástupcov donesiete do ZŠ Švedlár v deň zápisu.

            V prípade, že máte prechodný pobyt mimo územia SR, na webovom sídle školy v sekcii ,,Zápis do 1. ročníka“ - ,,Elektronická prihláška“ vyplníte prihlášku elektronicky. Vyplnenú elektronickú prihlášku spolu s vyplneným a podpísaným tlačivom Vyhlásenie zákonných zástupcov dieťaťa/zástupcu zariadenia alebo vyplnené a podpísané tlačivá v listinnej podobe (Prihláška na vzdelávanie v základnej škole na školský rok 2023/2024 a Žiadosť o povolenie plniť PŠD osobitným spôsobom) potrebné k zápisu Vášho dieťaťa do 1. ročníka ZŠ Švedlár môžete poslať poštou spolu s prekopírovaným rodným listom dieťaťa  na adresu Základná škola Švedlár, 053 34 Švedlár 122 alebo  pošlete naskenované tlačivá mailom (skolasvedlar@gmail.com) do 30. apríla 2023. Tlačivá a všetky potrebné informácie k zápisu Vášho dieťaťa do 1. ročníka ZŠ Švedlár nájdete na webovom sídle školy v sekcii ,,Zápis do 1. ročníka“.

            Text: Mgr. Beáta Tkáčová

             

          • Testovanie 9 2023

          • Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl pod názvom Testovanie 9 2023 (T9 2023) sa uskutoční 22. marca 2023 (streda) na všetkých školách s vyučovacím jazykom slovenským a ukrajinským z predmetov matematika a slovenský jazyk a literatúra, na školách s vyučovacím jazykom maďarským z matematiky a maďarského jazyka a literatúry a je určené všetkým žiakom 9. ročníka základných škôl, 4. ročníka gymnázií a tanečných konzervatórií s osemročným vzdelávacím programom a 1. ročníka stredných škôl s päťročným vzdelávacím programom prijatých na vzdelávanie v strednej škole z ôsmeho ročníka základnej školy v SR.

            Text: Mgr. Beáta Tkáčová

            Testovanie 9 2023.docx

          • 69. Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

          • Dňa 15. marca 2023 sa v Centre voľného času v Gelnici konalo okresné kolo najstaršej a najprestížnejšej súťaže v oblasti umeleckého prednesu 69. Hviezdoslavov Kubín. Našu školu úspešne reprezentovali žiaci Liliana Plachetková (5.B), ktorá sa umiestnila na 3. mieste v II. kategórii - próza (5. - 6. ročník) a Maximilián Malák (5.A), ktorý sa umiestnil na 1. mieste v II. kategórii - poézia (5. - 6. ročník) a postúpil do krajského kola. Ďakujeme našim žiakom za reprezentáciu školy a blahoželáme k vynikajúcemu úspechu.

            Text: Mgr. Beáta Tkáčová

          • Riaditeľské voľno pre žiakov 5. - 8. ročníka - 22. marec 2023 (streda)

          • Vážení zákonní zástupcovia, vážení rodičia,

            riaditeľka Základnej školy Švedlár oznamuje, že v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z. poskytuje riaditeľské voľno z organizačných dôvodov (Testovanie 9-2023) žiakom 5. - 8. ročníka Základnej školy Švedlár na deň 22. marec 2023 (streda)Vyučovanie bude pokračovať od 23. marca 2023 (štvrtok) podľa platného rozvrhu hodín.                                                                                                                                                   

            Mgr. Alena Šimková, riaditeľka školy

          • Valentínsky ples

          • Naša škola si 17. februára 2023 pripomenula sviatok všetkých zamilovaných Valentínskym plesom. Dievčatá sa zmenili na krásne princezné a chlapci si namiesto tričiek obliekli košele. Krásna výzdoba, plné stoly a hlavne dobrá zábava sprevádzali celé popoludnie všetkých prítomných. Okrem skvelej hudby, tanca, súťaží a chutného občerstvenia mnohých potešili aj ceny, ktoré vyhrali v tombole.

            Poďakovanie patrí Mgr. Mariane Münnichovej a Mgr. Michaele Kočišovej za organizáciu Valentínskeho plesu.


             

          • 69. HVIEZDOSLAVOV KUBÍN - školské kolo

          • Dňa 17. februára 2023 a 28. februára 2023 sa v našej škole konalo školské kolo najstaršej a najprestížnejšej súťaže v oblasti umeleckého prednesu Hviezdoslavov Kubín. Tento rok sa konal už 69. ročník. Súťažilo sa v troch kategóriách v prednese poézie a prózy. Na 1. stupni súťaž organizačne zabezpečil Mgr. Kamil Sinčák a na 2. stupni Mgr. Mariana Münnichová. Poroty zložené z učiteľov na 1. stupni a učiteľov slovenského jazyka a literatúry na 2. stupni hodnotili u súťažiacich vhodnosť výberu textu veku a typu recitátora, tvorivosť a osobnostný prístup recitátora i pôsobivosť prednesu na poslucháča. Poroty to nemali ľahké, pretože výkony recitátorov boli dosť vyrovnané. Tu sú výsledky:

            Poézia: I. kategória (2. - 4. roč.):

            1. Arpád Pukleja (III. A)                                

            2. Paulína Plachetková (IV. B)

            3. Karmen Plachetková (II. B)

            Poézia: II. kategória (5. - 6. ročník):

            1. Maximilián Malák (V.A)

            2. Natália Bendíková (V.B)

            3. Vanesa Plachetková (V.B)

            Próza. II. kategória (5. - 6. ročník):

            1. Liliana Plachetková (V.B)

            Poézia: III. kategória (7. - 9. ročník):

            1. Lenka Plachetková (VII.A)

            2. Bernard Šomšák (VII.A)

            3. Natália Vavreková (VII.A)

            Víťazom srdečne blahoželáme a postupujúcim budeme držať palce na okresnom kole, ktoré sa uskutoční 16. marca 2023 v CVČ v Gelnici. 

            Poďakovanie patrí všetkým recitátorom, pretože ich texty boli zaujímavé, vtipné, ale aj poučné a taktiež pedagógom, ktorí žiakov na uvedenú súťaž pripravovali.

            Text: Mgr. Beáta Tkáčová 

          • Karneval

          • Dňa 16.februára 2023 sa v našej škole uskutočnil karneval. Krásne vyzdobená telocvičňa ožila veselými maskami, tancom, spevom a zábavnými hrami. Z každej triedy vybrala porota najkrajšie a najzaujímavejšie masky. O občerstvenie sa postaral kolektív ŠJ pri ZŠ Švedlár, ktorý pre nás pripravil chutné šišky a osviežujúci čaj.  Každá maska odchádzala domov s dobrou náladou a malou odmenou.

            Text: Mgr. Elena Bátorová

            Foto: Bc. Miroslava Kaľavská

          • Oznam vedenia Základnej školy Švedlár z 2. februára 2023 č. 2

          • Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR podľa § 150 ods. 8 písm. e) zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov dňa 1. februára 2023 rozhodol takto:

            V školskom roku 2022/2023 sa zrušuje externé testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl - Testovanie 5 2023 (T5 2023).

            Pokiaľ ide o bližšie informácie, prosím kliknúť TU.                                                                                                                                                                                                    Mgr. Alena Šimková, riaditeľka školy

          • Výpis hodnotenia za 1. polrok školského roka 2022/2023

          • Vážení zákonní zástupcovia, vážení rodičia,

            riaditeľka Základnej školy Švedlár oznamuje, že dňa 31.januára 2023 Vám budú Výpisy hodnotenia za 1. polrok školského roka 2022/2023 zaslané elektronicky prostredníctvom rodičovského konta v EduPage.

            Zákonnému zástupcovi príde do EduPage správa. Kliknutím na túto správu sa zobrazí možnosť stiahnuť si Výpis hodnotenia za 1. polrok školského roka 2022/2023. Výpis si môže rodič pozrieť, prekonzultovať s dieťaťom dosiahnuté výsledky a povzbudiť ho do ďalšieho vzdelávania.

            Po oboznámení sa s obsahom výpisu žiadame zákonných zástupcov o podpísanie výpisu stlačením červeného tlačidla „Podpísať“, aby mala škola spätnú väzbu, že ste výpis videli.

            V prípade, ak má zákonný zástupca žiaka záujem o vydanie vysvedčenia za 1. polrok školského roka 2022/2023 a Výpisu hodnotenia za 1. polrok školského roka 2022/2023 v tlačenej podobe, pošle písomnú žiadosť riaditeľstvu školy. 

                                                                                                                                                    Mgr. Alena Šimková, riaditeľka školy

          • Prenájom telocvične

          • Chcete si zašportovať a hľadáte priestory? Využite naše služby a prenajmite si na pár hodín telocvičňu vhodnú na rôzne športové aktivity, napr. volejbal, hádzaná, futsal, florbal a pod. Telocvičňu je možné prenajať najmenej na jednu hodinu a najviac na štyri hodiny v týždni. Jedna hodina prenájmu trvá 60 minút. Výška prenájmu za 1 hodinu je 15 eur.

            Mgr. Alena Šimková, riaditeľka školy

            Žiadosť o prenájom telocvične.doc

            Podmienky prenájmu telocvične.docx

          • Zmeny v postihovaní záškoláctva od 1. januára 2023

          • S účinnosťou od 1. januára 2023 nastali zmeny v postihovaní tzv. záškoláctva.

            K zmenám dochádza novelou č. 396/2022 Z. z., ktorou sa mení a dopĺňa zákon č. 232/2022 Z. z. o financovaní voľného času dieťaťa. Súčasne týmto zákonom v článku II dochádza aj k novelizácii zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Predmetná legislatíva dáva obci právomoc na základe podnetov  zo strany príslušnej školy začať vo veci konanie.

            Spomínanou novelizáciou sa teda sprísňujú skutkové podstaty priestupkov alebo správnych deliktov a obce sú od 1. januára 2023 povinné, nie oprávnené ako to bolo doteraz, ukladať pokuty.  

            Priestupkom alebo správnym deliktom bude v zmysle § 37 ods. 1 a § 37a ods. 1 zákona o štátnej správe v školstve - neospravedlnené vynechanie viac ako 15 vyučovacích hodín v kalendárnom mesiaci v rámci povinnej školskej dochádzky alebo viac ako 60 vyučovacích hodín v príslušnom školskom roku, zanedbávanie starostlivosti o povinné predprimárne vzdelávanie dieťaťa; najmä jeho neprihlásením na plnenie povinného predprimárneho vzdelávania alebo ak dieťa, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, neospravedlnene vynechá viac ako päť dní v mesiaci.

            Minimálna výška pokút sa určuje na 30 €. Pokutu tiež bude možné uložiť aj opakovane, teda napríklad aj každý mesiac.

            Text: Mgr. Beáta Tkáčová

          • Oznam pre stravníkov

          • Oznamujeme všetkým stravníkom (deťom, žiakom, zamestnancom materských škôl, základnej školy a cudzím stravníkom), že od 1. januára  2023 dochádza k zmene výšky poplatkov za stravu podľa nižšie uvedeného cenníka.

            Poplatky za réžiu a stravu je potrebné uhradiť vždy mesiac vopred, tzn. do 25. v mesiaci na číslo účtu: SK93 0200 0000 0016 3626 9157 alebo poštovou poukážkou. Do poznámky je potrebné uviesť meno dieťaťa a triedu.

            Podľa VZN č. 2/2022 obce Švedlár sa určuje cena stravy a réžie nasledovne:

            Materská škola - deti:             1,40 €/deň + 3 € réžia/mesiac

            Materská škola - deti v HN:    0,10 €/deň + 3 € réžia/mesiac

            Zamestnanci MŠ:                   1,70 €/deň

            Základná škola - žiaci:            1. stupeň - 1,30 €/deň + 3€/mesiac

                                                            2. stupeň - 1,50 €/deň + 3€/mesiac

            Základná škola - žiaci v HN:   1. stupeň - 3€/ mesiac

                                                            2. stupeň - 0,20 € /deň + 3€/mesiac   

            Zamestnanci  ZŠ:                   1,50 €/deň

            Cudzí stravníci:                       4,45 €/deň

            Gastro obal:                            0,30 €/deň

            Neprítomnosť na stravovaní je potrebné oznámiť deň vopred a pri chorobe ráno do 8.00 hod. telefonicky vedúcemu ŠJ pri ZŠ Švedlár - Jánovi Wenzelovi.

            Tel. číslo: 053/48 95 378

            Ján Wenzel, vedúci ŠJ pri ZŠ Švedlár

          • Chrípkové prázdniny od 15. decembra 2022 (štvrtok) do 16. decembra 2022 (piatok)

          • V súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a na základe odporúčania RÚVZ Spišská Nová Ves zo dňa 14. decembra 2022 riaditeľka ZŠ Švedlár s účinnosťou od 15. decembra 2022 do 16. decembra 2022 prerušuje školské vyučovanie v škole, pretože počet neprítomných žiakov v škole z dôvodu ochorenia chrípkou a horných dýchacích ciest prekročil 30% z celkového počtu žiakov. Prerušenie školského vyučovania v škole sa týka aj prevádzky školskej jedálne a školského klubu detí. Nástup žiakov do školy bude 19. decembra 2022 (pondelok).

                                                                                                                                                      Mgr. Alena Šimková, riaditeľka školy

          • Chcem vedieť viac

          • Aj tento rok sa naši žiaci zúčastnili online prednášok, prostredníctvom neziskovej orgaizácie SEEDS a spoznali aj kúsok sveta. 

            Dňa 12.12.2022 sa naši šiestaci zúčastnili prednášky na tému: 5 mýtov o Afrike, ktorú viedla Mirka Badínska. Mirka je cestovateľkou, ktorá už 20 rokov cestuje krížom-krážom po Afrike. Prednáška bola veľmi zaujímavá a podnetná. Dozvedeli sme sa, či je nebezpečnejšie stretnúť v Afrike slona alebo komára. Taktiež nám bolo vysvetlené, či má zebra čierno-biele pruhy alebo bielo-čierne pruhy.  

            Ďalší deň 13.12.2022 sa siedmaci na hodine geografie, online spojili s politologičkou a cestovateľkou Evou Plánovskou. Mali interaktívnu prezentáciu na tému : Európa a svet, alebo za všetko môže migrácia. Žiaci aktívne spolupracovali s lektorkou, veľmi ich zaujala téma, nakoľko celý školský rok na hodinách geografie sa venujeme Európe. Dozvedeli sa veľa zaujímavosti a pikošiek.

            V oboch triedach budú organizáciou Seeds odmenení traja najšikovnejší a najaktívnejší žiaci.

            Text: Mgr. Denisa Burkušová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Chcem vedieť viac.

          • Pytagoriáda - školské kolo

          • V dňoch 7. a 8. decembra 2022 sa školského kola 44. ročníka matematickej súťaže Pytagoriáda zúčastnilo 25 žiakov v kategóriách P3, P4 a P5 a 16 žiakov v kategóriách P6, P7 a P8. Okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhodoval aj čas, za ktorý žiaci vypočítali dané príklady. Za správnosť a za čas vypočítaných príkladov sa prideľovali príslušné body. 9 žiakom v kategóriách P3, P4 a P5 a 6 žiakom v kategóriách P6, P7 a P8, ktorí sú úspešnými riešiteľmi školského kola súťaže, srdečne blahoželáme.

            Poďakovanie patrí Mgr. Tatiane Štencelovej za organizáciu Pytagoriády, všetkým učiteľom za prípravu žiakov na spomínanú súťaž a taktiež všetkým žiakom za aktívnu účasť v tejto súťaži.

            Text: Mgr. Tatiana Štencelová