• Ochranárik čísla tiesňového volania 112 a civilnej ochrany

          • Aj v tomto roku sme sa zapojili do okresného kola výtvarnej súťaže ,,Ochranárik čísla tiesňového volania 112 a civilnej ochrany“ v termíne od 13. septembra do 8. novembra 2019. Žiaci kreslili a maľovali práce na tému „ Záchranári na lúke, v lese, v horskom teréne.“ Cieľom výtvarnej súťaže bolo priblížiť žiakom rôznorodými výtvarnými technikami a formami tematiku civilnej ochrany a jej prepojenie s jednotným číslom tiesňového volania 112. Spolu s vedením školy sme vybrali tie najkrajšie a najvydarenejšie výtvarné práce a s netrpezlivosťou sme čakali na vyjadrenie odbornej poroty. O pár dní nás veľmi potešilo, že práca žiačky IV.A triedy Liliany Hudákovej sa umiestnila na 1. mieste v II. kategórii: žiaci základných škôl - I. stupeň. Ocenenej žiačke srdečne blahoželáme.

            Poďakovanie patrí Mgr. Natálii Gaalovej za prípravu žiačky na spomínanú súťaž  a taktiež všetkým žiakom za aktívnu účasť v tejto súťaži.

          • Gelnická dúha 2019

          • Aj v tomto roku sme sa zapojili do IV. ročníka okresnej výtvarnej súťaže Gelnická dúha pod záštitou  primátora mesta Gelnica Ing. Dušana Tomaška, MBA. Žiaci kreslili a maľovali práce na tému „ Kvet, rastlina, bylina.“ Spolu s vedením školy sme vybrali tie najkrajšie a najvydarenejšie výtvarné práce a s netrpezlivosťou sme čakali na vyjadrenie odbornej poroty v ZUŠ v Gelnici. O pár dní nás veľmi potešilo, že práca žiačky IV.A triedy Natálie Vavrekovej získala ocenenie v okresnom kole. Naša výherkyňa sa spolu s pani učiteľkou Mgr. Natáliou Gaalovou zúčastnila vyhodnotenia tejto súťaže v ZUŠ v Gelnici. Ocenenej žiačke srdečne blahoželáme.

            Poďakovanie patrí Mgr. Natálii Gaalovej za prípravu žiačky na spomínanú súťaž  a taktiež všetkým žiakom za aktívnu účasť v tejto súťaži.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry - šk. kolo

          • V našej škole sa 4. novembra 2019 uskutočnilo školské kolo 12. ročníka Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry pod vedením školskej komisie OSJL v zložení: Mgr. Beáta Tkáčová, Mgr. Mariana Münnichová a Mgr. Adriana Bosáková. Súťaže sa zúčastnilo 8 prihlásených žiakov 8. a 9. ročníka, ktorí si chceli zmerať úroveň svojich vedomostí a zručností z tohto predmetu. Súťaž sa skladala z dvoch častí  - písomnej a ústnej. Písomná časť preverila čitateľskú gramotnosť i schopnosť tvoriť text na základe vopred stanovených kritérií. V ústnej časti bolo úlohou súťažiacich v krátkom časovom intervale zoštylizovať stanovený slohový útvar s danými kritériami a predniesť ho pred porotou. Ani jeden súťažiaci sa nestal úspešným riešiteľom, a tak nepostúpil do okresného kola tejto súťaže.

            Poďakovanie patrí Mgr. Beáte Tkáčovej za organizáciu školského kola OSJL a taktiež všetkým žiakom za účasť v spomínanej súťaži.

            Do galérie Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry - školské kolo boli pridané fotografie.

          • Riaditeľské voľno - 20.11.2019 (streda)

          • Riaditeľka školy oznamuje, že v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z. poskytuje dňa 20.11.2019 (streda) žiakom Základnej školy Švedlár riaditeľské voľno z dôvodu celoslovenského testovania žiakov 5. ročníka základných škôl (Testovanie 5-2019).

          • Testovanie 5-2019

          • V stredu 20. novembra 2019 sa v našej škole uskutoční celoslovenské testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl pod názvom Testovanie 5-2019. Bližšie informácie nájdete v priloženom dokumente a taktiež na webovom sídle www.nucem.sk   Pokiaľ ide o bližšie informácie, prosím kliknúť TU.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Medzinárodný deň školských knižníc prvý raz vyhlásila Dr. Blanche Woolls - prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva v roku 1999. Odvtedy sa uskutočňuje každoročne štvrtý októbrový pondelok. V našej škole sme si tento deň pripomenuli dňa 24.10 2019. Žiaci prvého stupňa navštívili školskú knižkáreň, kde v príjemnom prostredí svedomito riešili zadané úlohy. Zamerali sme sa na prácu s neznámym textom, ktorý žiaci diagnostikovali. V prostredí školskej knižkárne vládla tvorivá, uvoľnená atmosféra a žiaci  bravúrne odpovedali na otázky vyplývajúce z   textu. Cieľom podujatia bolo podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižkárni a k čítaniu, poznávaniu nového.
            Poďakovanie patrí Mgr. Kamilovi Sinčákovi za organizáciu tohto podujatia.

            Do galérie Medzinárodný deň školských knižníc boli pridané fotografie.

        • Škola v prírode - Jahodná
          • Škola v prírode - Jahodná

          • V dňoch 7. 10. 2019 až 11. 10. 2019 sa žiaci 3. a 4. ročníka zúčastnili školy v prírode. V malebnom prostredí športovo – relaxačného zariadenia v Jahodnej strávili nezabudnuteľný týždeň vyplnený turistikou v blízkom i širšom okolí, športovaním na multifunkčnom ihrisku a oddychom v relaxačnom centre. Škola v prírode zahŕňala taktiež plavecký výcvik. Naši žiaci sa úspešne popasovali s vodou a získali plavecké osvedčenia. V strede týždňa sme navštívili ZOO v Kavečanoch a v popoludňajších hodinách prehliadku historického centra Košíc. Vrátili sme sa plný dojmov, veselých príhod a zážitkov, na ktoré budeme ešte dlho spomínať.

            Do galérie Škola v prírode - Jahodná boli pridané fotografie.

        • Svetový deň pošty
          • Svetový deň pošty

          • Na 8.10. pripadol v tomto roku Svetový deň pošty, ktorý bol vyhlásený v Tokiu v roku 1969 na pripomienku založenia Svetovej poštovej únie v roku 1874 - druhej najstaršej medzinárodnej organizácie na svete, ktorá v súčasnosti združuje 192 členských krajín.

            Učitelia si pre žiakov prvého a druhého stupňa pripravili rôzne aktivity, ktoré mali za úlohu zvýšiť povedomie žiakov o úlohe pošty v každodennom živote. Pripomenuli sme si, ako sa vypisuje adresa a v rámci kreatívnej činnosti sme spoločne tvorili rôzne pohľadnice i poštové známky. Zo žiackych výtvorov sa následne vytvorila malá výstavka, ktorá bola doplnená aj o základné informácie, ktoré deti na pošte budú potrebovať. Pošta je dôležitá inštitúcia a je potrebné, aby deti vedeli, kam sa obrátiť, ak budú potrebovať poštové služby.

            Poďakovanie patrí Mgr. Miroslave Bednárovej a Mgr. Adriane Bosákovej za organizáciu tohto podujatia a taktiež všetkým učiteľom prvého a druhého stupňa, ktorí priložili ruku k dielu.    

            Do galérie Svetový deň pošty boli pridané fotografie.

        • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo
          • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo

          • 21. októbra 2019 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo 30. ročníka Olympiády v anglickom jazyku  v kategóriách 1A a 1B pod vedením školskej predmetovej komisie v zložení Ing. Radovan Mihalik,  Mgr. Otília Almáššyová a Mgr. Adriana Bosáková. V kategórii 1A sa súťaže zúčastnila jedna žiačka 4. ročníka a v kategórii 1B piati žiaci 8. a 9. ročníka. Súťaž pozostávala z písomnej a ústnej časti. Cieľom písomnej časti bolo preveriť jazykovú kompetenciu na príslušnej úrovni (počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, používanie jazyka  - gramatika a slovná zásoba). Ústna časť (príbeh z obrázka a scénka na danú tému) bola zameraná na komunikačnú zručnosť a plynulosť vyjadrovania. Na základe dosiahnutých výsledkov sa v kategórii 1A na 1. mieste umiestnila Sofia Petra Plachetková (IV.A) a v kategórii 1B zvíťazil Ján Mušuka (VIII.A). Víťazom oboch kategórií, ktorí sú zároveň aj úspešnými riešiteľmi a budú našu školu reprezentovať na okresnom kole, srdečne blahoželáme.

            Poďakovanie patrí Ing. Radovanovi Mihalikovi za organizáciu spomínanej súťaže.

            Do galérie Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo boli pridané fotografie.

        • Deň zdravej výživy
          • Deň zdravej výživy

          • Svetový deň zdravej výživy sa oslavuje každý rok 16. októbra na pamiatku založenia Organizácie pre výživu a poľnohospodárstva Spojených národov v roku 1945.

            Aj v našej škole sme si tento deň pripomenuli 17. októbra ochutnávkou zdravých jedál. Žiaci z prvého stupňa od pondelka do stredy nosili do školy ovocie  a zeleninu, z ktorých pani asistentky: p. Monika Plachetková, Bc. Miroslava Kaľavská, p. Eliška Čolláková, p. Klaudia Liptáková a p. Lenka Plachetková prichystali len zdravé pokrmy. Žiaci si taktiež mohli z rôznych dobrôt vyskladať  svoj tanier a pochutiť si na ňom. Ochutnávka prebiehala v školskej jedálni, kde si žiaci ale aj učitelia zamaškrtili a zároveň zistili, že nie je až také hrozné jesť tieto zdravé dobroty. Všetkým sa ochutnávka nielen páčila, ale aj chutila.

            Poďakovanie patrí p. asistentkám a personálu kuchyne pod vedením vedúceho ŠJ pri ZŠ Švedlár p. Jána Wenzela za organizáciu tohto podujatia.

        • Technická olympiáda - školské kolo
          • Technická olympiáda - školské kolo

          • Dňa 8.10.2019 sa v  našej škole uskutočnilo školské kolo 10. ročníka Technickej olympiády (TO) v kategórii B ako súťaž jednotlivcov pre žiakov 7. ročníka. Poslaním TO bolo aktivizovať žiakov v nadväznosti na výučbu techniky v čase ich mimoškolskej činnosti, vzbudzovať, podporovať a rozvíjať u žiakov záujem o techniku a jej aplikácie, prehlbovať ich záujem o sebavzdelávanie a viesť ich k samostatnej tvorivej činnosti. Školského kola TO sa zúčastnilo 9 žiakov 7. ročníka. Testovú časť riešili všetci súťažiaci samostatne. Školská predmetová komisia v zložení Mgr. Michaela Kočišová, Ľudmila Promošinová a Mgr. Beáta Tkáčová každému riešiteľovi testovej časti opravila vypracované súťažné úlohy, pridelila príslušné body podľa počtu správnych odpovedí, zhodnotila výsledky a na základe výsledkov určila konečné poradie. Ani jeden súťažiaci sa nestal úspešným riešiteľom, a tak nepostúpil do vyššieho kola v kategórii B.

            Poďakovanie patrí Mgr. Michaele Kočišovej za organizáciu spomínanej súťaže.

            Do galérie Technická olympiáda - školské kolo boli pridané fotografie.