• Marec - mesiac knihy
          • Marec - mesiac knihy

          • Do ruky vzal som knihu,

            urobila mi v srdci ryhu.

            Odvtedy do knižnice chodím,

            čítam knihy a vedomosti plodím.

             

            Mesiac marec je už tradične mesiacom kníh. Kniha pre nás znamená múdrosť, pretože sa z nej dozvedáme veľmi veľa nových informácií.

            Žiaci I. stupňa sa v tomto mesiaci zapojili do týchto akcií:

            • Zorganizovali v triedach výstavky detských kníh.
            • Každá trieda si zvolila jedného autora, s ktorým pracovala celý mesiac počas vyučovania.
            • Na hodine výtvarnej výchovy a pracovného vyučovania vytvorili rôznymi technikami obal na vlastnú knihu s ilustráciami a textom alebo záložku do knihy.
            • Ukážky svojich prác vystavili na nástenných tabuliach umiestnených na chodbách v pavilóne. Koncom mesiaca sa tieto práce vyhodnotia.
            • V škole sa nachádza žiacka knižnica, ktorej priestory využili učitelia na to, že sa tam uskutočnili vyučovacie hodiny čítania.

            Poďakovanie patrí všetkým učiteľom I. stupňa za organizáciu uvedených akcií.

        • Biblická olympiáda - okresné (dekanátne) kolo
          • Biblická olympiáda - okresné (dekanátne) kolo

          • Dňa 20.3.2019 sa v Základnej škole v Gelnici uskutočnilo okresné (dekanátne) kolo 18. ročníka Biblickej olympiády (BO), ktorého sa zúčastnili 3-členné družstvá žiakov z 12 základných škôl. Cieľom Biblickej olympiády je výchova k hodnotám a medziľudským vzťahom na základe spoznávania biblických postáv a udalostí.

            Predmet súťaže: Vybrané knihy Svätého písma:

            STARÝ ZÁKON: Kniha Rút a Prvá kniha kráľov

            NOVÝ ZÁKON:  Evanjelium podľa Matúša                   

            Spoločná téma vybraných kníh: Vernosť Pánovi

            Našu školu úspešne reprezentovalo 3-členné družstvo žiakov v zložení: Šimon Majkuth (7.A), Michal Majkuth (7.A) a Ján Mušuka (7.A), pretože sa umiestnilo na vynikajúcom 2. mieste.

            Žiakom blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. Poďakovanie taktiež patrí Mgr. Magdaléne Wolskej a PhDr. Martinovi Pivovarníkovi, PhD., ktorí žiakov na uvedenú súťaž pripravovali.

             

        • Chemická olympiáda – okresné kolo
          • Chemická olympiáda – okresné kolo

          • Dňa 22.3.2019 sa uskutočnilo na Gymnáziu v Gelnici okresné kolo 55. ročníka Chemickej olympiády (CHO). Poslaním Chemickej olympiády je tvorivo rozvíjať kompetencie žiakov, t.j. rozširovať, prehlbovať a upevňovať vedomosti, zručnosti a návyky v chémii a vyvolávať u žiakov hlbší a sústavný záujem o chémiu. Našu školu reprezentovali v okresnom kole dve žiačky, ktoré sa stali úspešnými riešiteľkami. Natália Plachetková (9.A) sa umiestnila na vynikajúcom 2. mieste a Paulína Plachetková (8.A) sa umiestnila na skvelom 3. mieste.  Žiačkam blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. Poďakovanie taktiež patrí Mgr. Michaele Bodnárovej, ktorá žiačky na uvedenú súťaž pripravovala.

            Do galérie Chemická olympiáda – okresné kolo boli pridané fotografie.

        • Pri kávičke veselo i vážne
          • Pri kávičke veselo i vážne

          • Pozvánku na túto nezvyčajnú, ale určite príjemnú akciu v škole prijali mamičky budúcich prvákov od p. riaditeľky Mgr. A. Šimkovej dňa 6.3.2019 o 13.00 hod. Rodičia sa mohli touto cestou oboznámiť s tým ako a kedy ich ratolesti vykonávajú dôležitý životný krôčik – zápis do 1. ročníka v školskom roku 2019/2020. Zároveň sa dozvedeli, čo je úlohou rodičov a čo je úlohou ich detí v tento významný deň. Dôležité je, aby zahodili všetok stres, aby mohol zápis prebehnúť ku spokojnosti všetkých. Vedenie školy prizvalo na posedenie aj p. učiteľky Mgr. Otíliu Almáššyovú a Mgr. H. Šomšákovú, ktoré viac priblížili samotný zápis. Posedenie pri káve a chutnom koláči, ktorý upiekli naše kuchárky, bolo príjemné. Mamičkám sa to veľmi páčilo, pretože sa dozvedeli, čo ich čaká, ale popritom si oddýchli od bežných mamičkovských starostí. Táto akcia sa konala v škole prvý raz a dosiahla vytýčený cieľ, pretože medzi školou a rodičmi je pri vzdelávaní žiakov dôležitá vzájomná spolupráca.

            Poďakovanie patrí personálu kuchyne pod vedením vedúceho ŠJ pri ZŠ Švedlár p. Jána Wenzela za upečenie chutného koláča.

        • Testovanie 9-2019
          • Testovanie 9-2019

          • V stredu 3. apríla 2019 sa v našej škole uskutoční celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl pod názvom Testovanie 9-2019. Bližšie informácie nájdete v priloženom dokumente a taktiež na webovom sídle www.nucem.sk   Pokiaľ ide o bližšie informácie, prosím kliknúť TU.

        • Riaditeľské voľno – 3.4.2019 (streda)
          • Riaditeľské voľno – 3.4.2019 (streda)

          • Riaditeľka školy oznamuje, že v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z. poskytuje dňa 3.4.2019 (streda) žiakom Základnej školy Švedlár riaditeľské voľno z dôvodu celoslovenského testovania žiakov 9. ročníka základných škôl (Testovanie 9-2019) a zápisu žiakov do 1. ročníka Základnej školy Švedlár.

        • 65. Hviezdoslavov Kubín - školské kolo
          • 65. Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • Dňa 28. februára 2019 sa v škole uskutočnilo školské kolo v umeleckom prednese poézie a prózy 65. Hviezdoslavov Kubín. V I. kategórii súťažilo 28 žiakov 2. - 4. ročníka. Ich prednes hodnotila porota v zložení: p. uč. Danica Theiszová, Mgr. Elena Lapšanská a Mgr. Marek Zubaľ. Pred samotnou súťažou predniesli básničky žiaci 1.A a 1.B triedy. V II. a III. kategórii súťažilo 8 žiakov 5. – 9. ročníka. Ich prednes hodnotila porota v zložení: Mgr. Alena Šimková, Mgr. Marek Zubaľ a Mgr. Mariana Munnichová. 

            Poďakovanie patrí všetkým recitátorom, pretože ich texty boli zaujímavé, vtipné, ale aj poučné a taktiež pedagógom, ktorí žiakov na uvedenú súťaž pripravovali.

             

            Výsledky školského kola:

             

            I. kategória – poézia (žiaci 2. – 4. ročníka)

            1. miesto – Lenka Plachetková (3.B)

            2. miesto – Áron Plachetka (4.A)

            3. miesto – Nina Moskalová (2.A)

                            – Oliver Plachetka (2.A)

             

            I. kategória – próza (žiaci 2. – 4. ročníka)

            2. miesto – Natália Vavreková (3.A)

                            – František Plachetka (4.A)

            3. miesto – Mária Plachetková (4.B)

                          

            II. kategória – poézia (žiaci 5. – 6. ročníka)

            2. miesto – Dominika Foxová (6.A)

            3. miesto – Patrik Ivor (6.A)

             

            III. kategória – poézia (žiaci 7. – 9. ročníka)

            2. miesto – Daniela Plachetková (8.A)

            3. miesto – Irena Čonková (7.A)

             

            III. kategória – próza (žiaci 7. – 9. ročníka)

            2. miesto – Michaela Foxová (9.A)

            3. miesto – Ján Mušuka (7.A)

             

            Do galérie Školské kolo Hviezdoslavov Kubín boli pridané fotografie.

        • Karneval 2019
          • Karneval 2019

          • Fašiangy sú prechodom medzi zimným a jarným obdobím.  Ich neodmysliteľnou  súčasťou sú zábavy, veselice a tradičné fašiangové hry. Fašiangový čas v našej škole bol oživený karnevalom, ktorý sa uskutočnil 14. 2. 2019 . 

            Všetky asistentky učiteľa za pomoci učiteľov a žiakov zo špeciálnych tried preobliekli telocvičňu do nádherných pestrofarebných  karnevalových šiat. Túto nádheru doplnili žiaci a učitelia preoblečení do rôznych masiek. A zábava sa mohla začať. Hudba, spev, tanec, zábavné hry a súťaže sprevádzali  toto úžasné dopoludnie. O občerstvenie sa už tradične postarali zamestnanci ŠJ. Karneval bol ukončený vyhodnotením najkrajších masiek. Veríme, že každý odchádzal domov s dobrou náladou.

            Poďakovanie patrí všetkým učiteľom a asistentkám učiteľa za organizáciu tohto podujatia a taktiež personálu kuchyne za upečenie šišiek a uvarenie čaju pod vedením vedúceho ŠJ pri ZŠ Švedlár p. Jána Wenzela.

            Do galérie Karneval 2019 boli pridané fotografie.