• Projekt Šafran

          • V dňoch 21.10. a 22.10.2021 sa žiaci IX.A triedy na hodinách dejepisu  zúčastnili projektu Šafran, ktorý je iniciatívou nadácie Írska pre vzdelávanie o holokauste. Nadácia Írska poskytuje cibuľky žltých šafranov, ktoré majú byť vysadené na jeseň na pamiatku jeden a pol milióna židovských detí, ktoré zahynuli  počas holokaustu. Žlté cibuľky pripomínajú žlté Dávidove  hviezdy, ktoré boli Židia nútení nosiť za nacistickej vlády. Šafrany kvitnú na konci januára alebo začiatkom februára v čase Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu (27. január). Keď budú ľudia obdivovať tieto kvety, deviataci im môžu vysvetliť, čo predstavujú a čo sa deťom stalo. Na hodine dejepisu sme diskutovali o holokauste. Následne sme spoločnými silami zasadili cibuľky šafranu  v areáli školy a pár cibuliek sme zasadili aj do črepníka, o ktorý sa budú starať deviataci v triede.

            Poďakovanie patrí Mgr. Denise Burkušovej za zapojenie do projektu Šafran, ktorý hmatateľným spôsobom uvádza mladých ľudí do problematiky holokaustu a zvyšuje povedomie o nebezpečenstvách rasizmu a nedostatku tolerancie.

            Spracovala: Mgr. Denisa Burkušová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Projekt Šafran.

          • Svetový deň mlieka v školách

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň mlieka v školách.

            Svetový deň mlieka

            Už niekoľko rokov pripadá Svetový deň mlieka na poslednú stredu v mesiaci september. Naša škola si pripomína tento deň pravidelne rôznymi aktivitami počas vyučovacích hodín. Ani tento rok tomu nebolo inak.

            Pre žiakov 1. stupňa boli pripravené rôzne aktivity, prostredníctvom ktorých sa dozvedeli zaujímavé informácie o zvieratách, ktoré nám dávajú mlieko, o výrobe mlieka, mliečnych výrobkoch a o význame mlieka pre naše zdravie. Okrem pripravených pracovných listov a kvízu si vyskúšali aj dojenie mlieka „kravičky“ Maliny. V rámci hodín výtvarnej výchovy modelovali farmu so zvieratkami a kreslili kravičku Malinu.

            Žiaci na 2. stupni sa hodinách biológie dozvedeli zaujímavé informácie o výrobe mlieka, mliečnych výrobkoch a o význame mlieka vo výžive. Následne vypracovali pracovné listy. Na výtvarnej výchove kreslili rôzne mliečne produkty. Na hodinách slovenského jazyka žiaci vymýšľali rôzne básničky. Slovíčka súvisiace s mliekom si žiaci precvičili aj v anglickom jazyku. Na predmete geografia lepili žiaci na mapu Slovenska miesta na spracovanie mlieka a výrobu mliečnych výrobkov.

            Žiaci si v tento deň priniesli aj mliečnu desiatu. ŠJ pri ZŠ Švedlár zabezpečila žiakom chutný jogurt a zdravé mlieko a na obede si pochutnali na rezancoch s tvarohom.

            Poďakovanie patrí personálu kuchyne pod vedením vedúceho ŠJ pri ZŠ Švedlár p. Jánovi Wenzelovi, pani upratovačke Marte Vrábelovej, ktorá pomáhala pedagogickým asistentkám pri výrobe „kravičky“ Maliny a taktiež všetkým učiteľom, ktorí priložili ruku k dielu.   

            Spracovali: Mgr. Vladimíra Vozárová, Mgr. Michaela Kočišová